Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eritreas regim skakar - diktatorn höll långt tal

Eritreas diktator Isaias Afewerki höll tal på fredagen.

Eritreas diktator Isaias Afewerki höll ett nyårstal samtidigt som regimen skakar.

Det över två timmar långa talet handlade bara om landets ekonomi, enligt journalisten och exileritreanen Meron Estefanos.

Fängslade Dawit Isaak nämndes inte.

Under fredagskvällen höll den eritreanske diktatorn Isaias Afewerki sitt årliga nyårstal i Eritreas statstelevision.

Enligt journalisten och exileritreanen Meron Estefanos handlade talet uteslutande om landets ekonomi. Men talet var bara det första, och det kan komma fler tal de närmaste dagarna. Det är inte säkert när och hur många då Eritrea är ett väldigt slutet land.

I talet svarade Afewerki på frågor från två journalister på två av landets officiella språk, tigrinska och arabiska.

Politiska fångar nämndes inte

Eritrea befaras ha tiotusentals politiska fångar – ingen vet den exakta siffran – och mänskliga rättigheter sträcker sig till ett minimum. En av fångarna är den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad sedan den 23 september 2001. Under veckan har det ryktats om att diktatorn Isaias Afewerki kommer utnyttja nyårstalet till att benåda fångar. Men den möjligheten tror inte Kjetil Tronvoll, Eritreakännare och professor i mänskliga rättigheter vid Oslo universitet, på.

– Ingen chans överhuvudtaget, det ligger sist på hans agenda. Det skulle bara uppfattas som ett tecken på svaghet, säger han.

Under det första talet nämndes inte Dawit Isaak eller några andra politiska fångar.

"Ofta motsägelsefulla"

Isaias Afewerki blev Eritreas första president någonsin. Han ledde självständighetskriget mot Etiopien och lyckades få landet självständigt 1991.

Diktatorn Isaias Afewerki har styrt sitt folk med järnhand sedan 1993. På senare tid har dock regimen försvagats, säger Kjetil Tronvoll. Bland annat kan regimens informationsminister Ali Abdu, som stått nära Isaias Afewerki, ha hoppat av under en resa till Tyskland.

Enligt den regimkritiska sajten Awate ska Ali Abdus familj - pappan Abdu Ahmed Younis, 87, brodern Hassen Abdu Ahmed, 38, och dottern Ciham Ali Abdu, 15, - ha gripits av eritreanska myndigheter.

Enligt sajten talar det för att informationsministern har flytt landet.

Tiotusentals flyr landet varje år – i början av december hoppade dessutom hela fotbollslaget av till Uganda. Och vreden växer stor både inom militären och bland vanligt folk eftersom det råder brist på både mat och elektricitet. Av den anledningen kan presidenten öppna för nya fredsförhandlingar med Etiopien om de omstridda gränserna mellan länderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.