Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eritreas president anmäls för brott mot mänskligheten

Europaparlamentets krav: Släpp Dawit Isaak fri
Dawit Isaak.
Eritreas president Isaias Afworki.Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP

Eritreas president anmäls för brott mot mänskligheten.

Tolv internationella människorättsjurister ställer sig bakom anmälan, skriver Björn Tunbäck och Erik Halkjaer från Reportrar utan gränser på DN Kultur. 

Björn Tunbäck och Erik Halkjaer inleder sin kulturartikel:

”Det räcker nu. I nästa vecka fyller Dawit Isaak 56 år. När han greps i Eritrea var han 36. Sedan dess har olika ansträngningar gjorts för hans skull. Men diplomati är en sak. Lagföring en annan. När diplomatin inte räcker till skall internationell straffrätt ta över.”

Nu anmäls därför Eritreas president och ministrar nära honom för flera brott mot Dawit Isaak. Ett av dem är brott mot mänskligheten.

”Det brådskar”

Björn Tunbäck och Erik Halkjaer skriver att eftersom det är så allvarligt att det kan utredas och bestraffas överallt har Sverige ”ett speciellt ansvar”.

”Inför världen har nu det svenska rättsväsendet sin chans att få slut på det. Och det brådskar. Hur länge till Dawit Isaak överlever vet vi inte”, skriver Tunbäck och Halkjaer.

Anmälan kommer att lämnas in till åklagarmyndigheten i Göteborg, Dawit Isaaks svenska hemstad, under onsdagen.

Bland juristerna som ställt sig bakom anmälan finns bland annat fredspristagaren Shirin Ebadi och Kanadas före detta justitieminister Irwin Cotler.

LÄS MER: Betlehem Isaak säker: Ja, min pappa lever

Martin Schibbye har kommit så nära som man kan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.