Eritreas diktator Isaias Afewerki. Foto: Geert Vanden Wijngaert
Eritreas diktator Isaias Afewerki. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Eritreas diplomat: "En kupp önsketänkande"

Publicerad

Eritrea tillbakavisar uppgifter om ett kuppförsök i landet.

Girma Asmerom, Eritreas diplomat till Afrikanska unionen, kallade uppgifterna ett "önsketänkande", rapporterar AP.

Förra veckan kom uppgifter om ett väpnat kuppförsök i diktaturen Eritrea från den tidigare BBC-korrespondenten Martin Plaut.

Enligt de initiala uppgifterna, som senare spreds över världen via medier och sociala plattformar som Twitter, skulle 100 personer ha stormat informationsministeriets lokaler i Asmara. Därefter ska en person som pekats ut som statstelevisionens direktör tvingats läsa upp ett meddelande i direktsändning, om att fångar i Eritrea skulle friges och konstitutionen från 1997 skulle infrias.

Nyheten gav nytt hopp om att information om den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i landet i över tio år utan rättegång, skulle komma.

"Önsketänkande"

Senare kom information om att kuppförsöket misslyckats - men det är notoriskt svårt att få trovärdiga uppgifter från den slutna diktaturen i Afrika.

På lördagen sa en tung eritreansk diplomat att uppgifterna om ett kuppförsök bara var rykten.

– Det var önsketänkande, sa Girma Asmerom, Eritreas diplomat till Afrikanska unionen, enligt AP.

Presidenten Isaias Afewerki tog makten i Eritrea 1991 och har sedan dess styrt landet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag