Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eritreaner beskattas olagligt – i Sverige

Isaias Afewerki är Eritreas president. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
Det är webbsajten Assenna som lagt ut en inspelning på sin sida.

Eritreas förtryckarregim - som håller den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fängslad - fortsätter att olovligen beskatta exileritreaner i Sverige.

– Det är svårbergripligt att Sverige låter detta pågå. Det här handlar om illegal beskattning, säger Lars Adaktusson, Europaparlamentariker för KD.

Det är webbsajten Assenna, som samlar regimkritiska exileritreaner runtom i världen, som nu lagt ut ett inspelat samlat på sin webbsida.

Enligt en utskrift på webbsajten så förs ett samtal mellan en exileritrean i Sverige och personal på Eritreas ambassad i Stockholm. Det handlar om att exileritreanen, som tappat bort sitt eritreanska ID-kort, som svensk medborgare vill ansöka om visum för att besöka Eritrea.

– När tillståndet är klart måste du också betala minst hälften av två procent. Skicka dina inkomstuppgifter så räknar vi ut exakt hur mycket du ska betala, säger ambassadtjänstemannen.

Lars Adaktusson, som länge har engagerat sig mot diktaturen i Eritrea, är inte förvånad över uppgifterna om eritreanska ambassadens skatteindrivning av exileritreaner.

– Vi vet att diasporaskatten tas ut av exileritreaner i många länder. Det är en hantering som pågår och vi vet att det handlar om stora belopp som tillfaller regimen, säger han.

Eritreas chargé d'affaires Yonas Manna Bairu säger att han inte vill lämna någon kommentar, varken om skatter för exileritreaner eller andra frågor.

– Min vän, om du är den du säger. Då vet ni varför jag under alla dessa år inte ger några kommentarer via telefon eller överhuvudtaget, säger Yonas Manna Bairu, innan han lägger på luren.

 

Lars Adaktusson är en av de som varit starkt kritik mot Eritrea.Foto: / OLLE SPORRONG EXP

LÄS MER: Eritreas utrikesminister: Dawit Isaak lever

 

Pengarna används för att upprätthålla diktaturen i landet, där sedan 2001 den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak sitter fängslad utan rättegång.

Lars Adaktusson menar att beskattning av andra länder i Sverige är förbjudet. Han påpekar att det dessutom finns en FN-resolution där man uppmanar alla medlemsländer att sätta stopp för skatteinsamling av främmande stater.

– Det finns en folkrättsligt bindande resolution i säkerhetsrådet där man uppmanar medlemsländerna att sätta stopp för detta. Sverige borde följa denna uppmaning, säger han, och påpekar att både Storbritannien och Kanada har gjort det.

– Man ser då att man får effekt. Det fungerar som ett politiskt påtryckningsmedel mot regimen, säger han.

Påstås vara frivillig

Regimvänliga svensk-eritreaner som Expressen varit i kontakt med menar att skatten är frivillig och att det är först när man som exileritrean börjar kräva någon form av service, så som visum, nytt ID-kort eller liknande från eritreanska myndigheter måste kunna visa att man betalat skatten.

Men det argumentet biter inte på Lars Adaktusson.

– Kanske är det så på papperet, men i praktiken är det tvång om man till exempel har anhöriga kvar i Eritrea som man vill ha kontakt med. Diasporaskatten används som ett påtryckningsmedel, säger han och fortsätter:

– Det finns också exempel på att de som inte betalat den här skatten, eller deras anhöriga, har råkat illa ut.

Han är kritiskt till att Sverige inte agerat tydligare i frågan.

– Svenska myndigheter har agerat alldeles för slappt, framför allt regeringen och UD. Det är där besluten måste fattas, säger han.

Även Fredrik Malm, riksdagsledamot, L, har engagerat sig i frågan.

– Den här är inte en vanlig skatteindrivning utan en form av utpressning. Det bör förbjudas. Att Eritrea som en av världens mest brutala diktaturer pressar invånare i Sverige, även svenska medborgare, på pengar, kan inte vara lagligt, säger han.

– Det här motsvarar att en person kommer hem till dig och knackar på dörren och säger att han vill ha två procent av din inkomst. Om ett kriminellt mc-gäng hade gjort detta så skulle de fällas i domstol, säger Fredrik Malm.

– När en av världens värsta diktaturer gör det händer ingenting i Sverige. Det är orimligt. Den här skatteindrivningen måste upphöra, säger han vidare.

På UD säger man att det i sig inte är olagligt för en främmande stat att beskatta sina medborgare utomlands.

I ett mejl till Expressen skriver Miriam Mannbro på UD:s presstjänst:

"Det är inte olagligt att beskatta egna medborgare som är bosatta utomlands. Men det får inte ske genom olagliga metoder som hot och utpressning".

Däremot är det förbjudet för främmande stat att utan tillstånd driva in skatter här.

"Det är dock inte tillåtet för en stat att vidta exekutiva åtgärder på annan stats territorium utan dess samtycke. Regeringen har inte gett den eritreanska staten tillstånd att vidta sådana exekutiva åtgärder för indrivning av denna skatt i Sverige".

Fredrik Malm.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Hänvisar till polis

Men på UD passar man ärendet vidare och menar att det är en polisiär fråga.

"Om olagliga åtgärder vidtagits av den eritreanska ambassaden åligger det polisen och andra rättsvårdande myndigheter att utreda om brott begåtts", skriver Miriam Mannbro avslutningsvis.

Men Fredrik Malm tycker inte att UD bara kan hänvisa till polisen.

– Det här är en fråga för både regering och riksdag. Svenska politiker kan inte bara ducka för den här problematiken, säger han.

Expressen har varit i kontakt med polisen och Noa, Nationella operativa avdelningen.

Där vill den person som svarar inte citeras, men säger att ärendet bör behandlas av Stockholmspolisen eftersom Eritreas ambassad ligger där. Vidare passar man frågan till åklagare.

Men frågan är knappast ny. SR rapporterar att två svensk-eritreaner 2011 gick till polisen i Uppsala för att göra en anmälning om diasporaskatten. I anmälan nämnde de exempel på repressalier som anhöriga i Eritrea kan drabbas av ifall skatten inte betalas, bland annat att de kan nekas utresa ur landet eller att de drabbas av näringsförbud.

Enligt DI lades utredningen senare ner i brist på bevis.

Men Sverige är inte ensamt om det här fenomenet. I Kanada var det utrikesministeriet som agerade när frågan kom upp där. 2012 uppmärksammades hur Eritreas konsulat i Toronto krävde exileritreaner på diasporaskatt. Kanadensiska utrikesdepartementet hotade då att utvisa personalen vid konsulatet om det inte upphörde.

Då så aldrig skedde, utvisades generalkonsuln följande år, men trots det kunde man 2014 konstatera att diasporaskatten fortfarande avkrävdes exileritreaner i landet.

Men även om Eritreas skatteinsamling i omvärlden fått kritik, ska det noteras att även USA i många fall kräver sina medborgare som bor och arbetar utomlands på skatt, även de med dubbelt medborgarskap.

Sverige har ingått ett avtal med USA, det så kallade FATCA-avtalet, där svenska finansiella institut och banker är skyldiga att redovisa amerikanska medborgares tillgodohavanden till amerikanska myndigheter.

Dubbelbeskattningsavtal

I vissa fall kan det leda till att dessa blir skyldiga att betala skatt i USA, trots att de redan betalat skatt i Sverige.

Men det menar Lars Adaktusson är i sin ordning.

– Det bygger på ett dubbelbeskattningsavtal. Finns inget avtal så får ju inte ett land beskatta sina medborgare i ett annat land, säger han.

Även Fredrik Malm tycker att det är okej.

– Skillnaden med Eritrea är dels att Sverige och Eritrea saknar skatteavtal vilket gör att svensk-eritreaner dubbelbeskattas, dels att Eritrea är en av världens värsta diktaturer som använder denna skatteindrivning för att finansiera förtrycket i landet men också för att hålla kolla på sina egna medborgare utomlands, säger Fredrik Malm och tillägger:

– Man har byggt upp ett kontrollsystem genom den här skatten.

De senaste dagarna har det hållits en eritreansk festival i Spånga utanför Stockholm. På ett inhägnat område finns ett tivoli och många olika stånd.

 

LÄS MER: Expressens kampanj för att få Dawit Isaak frigiven

 

Men när Expressens team först anonymt vill besöka festivalen blir vi inte insläppta. Motiveringen är att biljettluckan är stängd, trots att aktiviteterna pågår för fullt innanför staketet. Men när vi så småningom presenterar oss som journalister från Expressen blir stämningen omedelbart aggressiv. Vakter ber oss lämna entrén och sluta fotografera. På vägen därifrån kommer ytterligare eritreaner och snäser åt oss.

– Vi vet vilka ni är. Försvinn härifrån. Vi vill inte se er här, säger en av dem.

Vi pratar med flera festivalbesökare som kommer ut från området, men ingen är intresserad av att säga något eller vara med på bild, utom en person som introducerar sig som Saleh.

– Jag är bara här för matens skull, säger han.

Han förklarar att det finns många eritreaner i Sverige som inte vill gå på festivalen.

– De vill inte komma hit av politiska skäl. De har olika åsikter om politiken i landet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.