Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eritrea talar – på årsdagen av Dawit Isaaks fängslande

Dawit Isaak har suttit fängslad i 16 år
Esaias Isaak, Dawit Isaaks bror Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN
FN-högkvarteret i New YorkFoto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i exakt 16 år på lördagen. 

Samtidigt bjuds Eritrea in till FN och en landets utrikesminister Osman Saleh Mohammed höll tal i generalförsamlingen. 

– Det här är en brutal regim som inte låter sina medborgare yttra sig och nu får de göra det inför omvärlden, säger Dawit Isaaks bror Esaias Isaak.

Under veckan som gått har en mängd världsledare deltagit i FN-veckan i New York och generalförsamlingens öppnande. 

Många ledare har hållit anföranden inför generalförsamlingen och på lördagskvällen svensk tid var det Eritreas tur. 

– Vi lever i en skör, osäker och ojämlik värld. Den överväldigande majoriteten av världens medborgare är utan makt, och ofta utan fred och säkerhet, sa Eritreas utrikesmister Osman Saleh Mohammed under sitt tal. 

Han gick vidare genom att måla upp Eritrea som ett fredligt och harmoniskt land som fått utstå orättvisa sanktioner och demonisering av omvärlden. 

Han nämnde inte yttrandefrihet eller Dawit Isaak i talet.

Strypt yttrandefriheten

På lördagen är det exakt 16 år sedan den svensk-eritreanske journalisten greps i Eritrea. Han har sedan dess suttit fängslad utan rättegång. Inga formella anklagelser har riktats mot honom under hans tid i fängelse. 

Dawit Isaaks bror, Esaias Isaak, tycker att det känns hånfullt att Eritrea på årsdagen bjuds in i finrummet och får tala i FN samma dag. 

– De har strypt Dawits yttrandefrihet, och nu får de själva chansen att yttra sig inför omvärlden. Det blir väldigt absurt det hela, säger Esaias Isaak. 

Han fortsätter: 

– Det här är en brutal regim som inte låter sin medborgare yttra sig och nu får de göra det inför omvärlden. Man kan hoppas att det finns något medlemsland som kan ifrågasätta detta. 

"Förtryck i 16 år"

Under åren som Dawit Isaak suttit fängslad har Sverige tillämpat tyst diplomati. Esaias Isaak tror dock inte att det faktum att Eritrea välkomnas i FN kan öppna upp för fler diplomatiska samtal som kan vara positiva för hans bror. 

– Det är ett förtryck som har pågått i 16 år och regimen lyssnar inte på omvärlden de resonerar snarare tvärtom och tycker att "ingen ska komma till oss och säga hur vi ska göra", säger han. 

Vad skulle du vilja säga till din bror om du kunde?

– Håll ut, det finns en stor opinion på utsidan som kämpar. Det är allt från civilsamhället till politiker, men det är lätt att säga när man är på utsidan och kan göra vad man vill. 

Årsdagen av Dawit Isaaks gripande kommer att uppmärksammas med en match mellan Öis och Trelleborg som hålls på Gamla Ullevi i Göteborg på tisdag, berättar Esaias Isaak. 

I samband med matchen kommer man även att hålla en manifestation för hans frigivelse. På en bild som Öis lagt ut på Twitter under lördagen står spelarna i T-shirtar med Dawits ansikte på. 

"I dag är det exakt 16 år sedan Dawit Isaak fängslades. 5845 dagar utan rättegång..." skriver man. 

 

https://twitter.com/OrgryteFotboll/status/911596551138611201

Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit Isaak-kommittén hävdar bestämt att Dawit Isaak är vid liv. 

– Man kan bara hoppas att någon på svenska regeringen tar kontakt med utrikesministern i FN och att man fortsätter kontakterna där, säger han i Expressen TV. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.