Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Erikssons attack: "Delvis hans ansvar"

Peter Eriksson, före detta språkrör i Miljöpartiet, anklagar avgående partisekreteraren Anders Wallner för krisen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Anders Wallner lämnar posten som partisekreterare i samband med Miljöpartiets kongress om knappa tre veckor. Foto: Anna-Karin Nilsson
Per Gahrton, språkrör under åren 1984 och 1985, säger att han har förtroende för språkrören. Foto: Fredrik Persson

Här är ordkriget mellan MP-topparna.

Nu anklagar tidigare språkröret Peter Eriksson sin partikollega Anders Wallner för MP-krisen.

– Jag tycker att det är väldigt bra att han avgår, säger Eriksson.

Samtidigt slår partisekreteraren tillbaka:

"Han får gärna höra av sig till mig och utveckla sin kritik." skriver Anders Wallner i ett sms till Expressen.

Den pågående krisen inom Miljöpartiet har rört upp känslor inom partiet och flera medlemmar har tidigare kritiserat språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Nu ger sig EU-parlamentarikern och tidigare språkröret Peter Eriksson också in i debatten. Han är mycket kritisk till partiets avgående partisekreterare Anders Wallner - och menar att Wallner bär stor skuld till kaoset i partiet, vilket SvD först rapporterade om.

– Jag tycker att det är väldigt bra att han avgår. Det bidrar till att det går att göra en nystart, säger Peter Eriksson till Expressen.

Valnederlag: "Han gjorde det i stort sett själv"

Orsaken till Erikssons kritik gentemot partisekreteraren sträcker sig tillbaka till valplaneringen inför valrörelsen 2014. Det tidigare språkröret menar att det dåliga valresultatet - 6,9 procent - grundade sig i snäva målgrupper och ytlig kommunikation.

– Det är i stor utsträckning hans verk. Det var till och med så att språkrören var barnlediga när valplaneringen lades upp. Han gjorde det i stort sett själv, säger Eriksson och fortsätter:

– Det var en valrörelse som främst riktade sig till unga kvinnor. Den gruppen är inte särskilt stor.

Kommentarerna har nu lett till ett öppet ordkrig mellan Eriksson och Wallner.

Den avgående partisekreteraren ifrågasätter sin partikollegas omdöme:

"Peter Eriksson är en kompetent EU-parlamentariker och har gjort mycket gott för partiet. Han får gärna höra av sig till mig och utveckla sin kritik. Mitt engagemang i Miljöpartiet handlar om sakpolitik, inte identitetspolitik." skriver han i ett sms.

Måste hitta ny politik

Den senaste veckan har även MP:s värderingar ifrågasatts vad gäller positionen som feministiskt och mångkulturellt parti efter att avhoppade riksdagsledamoten Yasri Khan vägrat ta en kvinnlig reporter i hand.

Eriksson menar att jämställdhets-, migrations- och identitetspolitiska frågor har varit besvärliga för partiet under den pågående mandatperioden, och att man nu måste hitta en politik som "håller ihop".

– Det går inte att å ena sidan säga att vi är ett feministiskt parti och sedan ställa upp på saker som inte går i linje med det.

Eriksson tycker att språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin gjorde rätt som under måndagen ställde sina platser till förfogande inför partiets kongress om tre veckor.

Uppmaning: Blodigt allvar

– Jag tycker att det är bra och modigt gjort. Miljöpartiet har stora problem, en kris, och förtroendet har minskat för båda språkrören och partiet som helhet, säger Eriksson.

Nu uppmanar han partiets valberedning att ta vara på möjligheten att undersöka om det kan vara dags för ett nytt ledarskap i partiet.

– Jag tycker att de ska ta det på blodigt allvar och se vad det finns för andra alternativ innan man bestämmer sig, säger Eriksson.

I den frågan är han överens med Anders Wallner, som skriver i sms:

"Kongressen blir en nystart för partiet. Det är bra att ledarskapet diskuteras."

Anders Wallner lämnar posten som partisekreterare i samband med Miljöpartiets kongress om knappa tre veckor.

Gahrton: Formuleringar och ordval problemet

Peter Eriksson är inte det enda tidigare språkröret som nu följer Miljöpartiets kris.

Per Gahrton, språkrör under åren 1984 och 1985, säger att han har förtroende för Romson och Fridolin men välkomnar ändå deras beslut att öppna upp diskussionen inför kongressen.

– Det är väl bra att de ställer sina platser till förfogande men samtidigt är jag inte säker på att det finns några bättre kandidater som språkrör, säger Gahrton.

Han vill tona ner den kritik som nu riktas mot språkrören, och menar att det framför allt rör sig om mindre allvarliga misstag som har begåtts från deras sida.

– Det handlar om formuleringar och ordval och sådana saker. Det är ingen som har anklagat någon för att gömma pengar i Panama, för att vara korrupt, ha begått något brott eller något som strider mot Sveriges grundlag eller så. Men visst, ingen är felfri och det säger de ju själva också, säger Gahrton.

"Bra grepp"

Eva Goes, språkrör mellan 1986 och 1988, tycker också att språkrören har fattat ett bra beslut.

– Ur demokratisk synvinkel tycker jag att det är bra att man tar det här greppet, säger hon.

Hon vill inte kommentera vilket förtroende hon har för Romson och Fridolin, men berättar att hon och flera med henne hade velat se "en helt annan utveckling" i en rad olika sakpolitiska frågor, där Miljöpartiet har vikt ner sig.

Har det varit värt det för att sitta i regeringsställning?

– Det är det som man kan ifrågasätta. Men det tar vi internt och så får vi se vad kongressen visar, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!