Erika med dottern Elvira Foto: PrivatErika med dottern Elvira Foto: Privat
Erika med dottern Elvira Foto: Privat
Appen Natural Cycles.Appen Natural Cycles.
Appen Natural Cycles.

Erika, 25, använde p-appen – blev gravid

Publicerad

Erika Wallberg, 25, började använda Natural Cycles efter att ha fått sitt första barn 2015. 

Efter att hon använt i nästan två år blev hon oplanerat gravid.

– Det låg väl inte jättebra i tiden, men det blev bra i slutändan. Det är aldrig roligt att ta ett beslut om man vill behålla ett barn eller inte, säger Erika.

Kritiken haglar mot appen Natural Cycles, som beskrivs som ett alternativ till traditionella preventivmedel.

Södersjukhuset i Stockholm har anmält appen till Läkemedelsverket sedan 37 kvinnor blivit gravida – trots att de använt appen.

Använde flera alternativ innan Natural Cycles

Erika Wallberg använde flera andra preventivmedel innan hon provade appen.

– Först provade jag hormonspiral, men då försvann inte min foglossning. Jag testade p-ring, men det blev jag väldigt ledsen av. Jag har alltid påverkats av hormoner men tänkte att jag skulle göra ett försök. Sedan tipsade en kollega om Natural Cycles, och jag tänkte att det var värt att testa, säger Erika.

 

LÄS MER: Grundarens svar på kritiken mot Natural Cycles 

Tog tempen senare än vanligt

Efter att ha använt appen dagligen i nästan två år blev Erika oplanerat gravid med sin dotter, som i dag är två månader. När hon insåg att hon var gravid kunde hon härleda det till en dag när hon varit på jobbresa och tagit tempen några timmar senare än vanligt. 

– Det låg väl inte jättebra i tiden, men det blev bra i slutändan. Det är aldrig roligt att ta ett beslut om man vill behålla ett barn eller inte, säger Erika.

Samtidigt som hon tycker att det är bra att appen nu granskas, menar hon att det finns ett stort behov av säkra, hormonfria alternativ. Inte minst för män.

– Bland mina väninnor pratar alla om att det är svårt att hitta ett preventivmedel som fungerar när man har en fast partner, som inte gör att man tappar sexlusten.

 

LÄS MER: Expertens kritik mot p-appen: "Oetiskt" 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag