Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Erika, 25, använde p-appen – blev gravid

Erika med dottern Elvira Foto: Privat
Appen Natural Cycles.

Erika Wallberg, 25, började använda Natural Cycles efter att ha fått sitt första barn 2015. 

Efter att hon använt i nästan två år blev hon oplanerat gravid.

– Det låg väl inte jättebra i tiden, men det blev bra i slutändan. Det är aldrig roligt att ta ett beslut om man vill behålla ett barn eller inte, säger Erika.

Kritiken haglar mot appen Natural Cycles, som beskrivs som ett alternativ till traditionella preventivmedel.

Södersjukhuset i Stockholm har anmält appen till Läkemedelsverket sedan 37 kvinnor blivit gravida – trots att de använt appen.

Använde flera alternativ innan Natural Cycles

Erika Wallberg använde flera andra preventivmedel innan hon provade appen.

– Först provade jag hormonspiral, men då försvann inte min foglossning. Jag testade p-ring, men det blev jag väldigt ledsen av. Jag har alltid påverkats av hormoner men tänkte att jag skulle göra ett försök. Sedan tipsade en kollega om Natural Cycles, och jag tänkte att det var värt att testa, säger Erika.

 

LÄS MER: Grundarens svar på kritiken mot Natural Cycles 

Tog tempen senare än vanligt

Efter att ha använt appen dagligen i nästan två år blev Erika oplanerat gravid med sin dotter, som i dag är två månader. När hon insåg att hon var gravid kunde hon härleda det till en dag när hon varit på jobbresa och tagit tempen några timmar senare än vanligt. 

– Det låg väl inte jättebra i tiden, men det blev bra i slutändan. Det är aldrig roligt att ta ett beslut om man vill behålla ett barn eller inte, säger Erika.

Samtidigt som hon tycker att det är bra att appen nu granskas, menar hon att det finns ett stort behov av säkra, hormonfria alternativ. Inte minst för män.

– Bland mina väninnor pratar alla om att det är svårt att hitta ett preventivmedel som fungerar när man har en fast partner, som inte gör att man tappar sexlusten.

 

LÄS MER: Expertens kritik mot p-appen: "Oetiskt" 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!