Sabunis första ord – efter Ullenhags avhopp

Ullenhag: "En fortsatt kandidatur från mig skulle bidra till mer splittring".
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Janerik Henriksson/TT
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Erik Ullenhag hoppar av som partiledarkandidat i Liberalerna.

Han gratulerar i stället Nyamko Sabuni.

– Jag tror att en fortsatt kandidatur från mig skulle bidra till mer splittring, säger han i Expressen TV.

Nyamko Sabuni har i ett uttalande tackat både Erik Ullenhag och tredjekandidaten Johan Pehrson.

På fredag, den 28, skulle det avgöras på Liberalernas extrainsatta landsmöte: då skulle 183 ombud rösta om vem som ska ta över i Liberalerna efter Jan Björklund.

Men nu – tre dagar innan valet – hoppar Erik Ullenhag av som partiledarkandidat.

Detta efter att han, enligt honom själv, har insett att han inte har ett tillräckligt starkt stöd och att en fortsatt kandidatur skulle riskera ytterligare splittring inom partiet.

Nyamko Sabuni har i ett uttalande tackat Erik Ullenhag och uttryckt sin uppskattning för både honom och den tidigare kandidaten Johan Pehrson.

– Jag har uppskattat den transparenta processen och det har varit väldigt spännande och lärorikt att göra detta tillsammans med Erik och Johan, säger hon och fortsätter:

– Johan och Erik är partikollegor som jag uppskattar högt och de har viktiga roller att spela framöver. Jag ser fram emot landsmötet på fredag.

Erik Ullenhag hoppar av

”Efter att förbund, kommunföreningar, sidoorganisationer och medlemmar nu sagt sitt i en demokratisk process, inser jag dock att det inte finns ett tillräckligt starkt stöd för den idé som jag hade för vårt parti. Jag kommer därför inte ställa upp som partiledarkandidat på landsmötet”, skriver Erik Ullenhag på Aftonbladet Debatt. 

Ullenhag fortsätter:

”Mitt syfte var hela tiden att ena partiet, men i ett läge där många verkar vilja ha en annan politisk inriktning än den jag söker mandat för, är risken att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur”.

På sin Instagram reflekterar Erik Ullenhag över valkampanjen och säger att han är tacksam för upplevelsen.

”Jag är tacksam för att ha fått träffa många av er gamla och nya partivänner som lägger kvällar och helger på att förbättra samhället. Tacksam för den stöttning och det förtroendet jag fått av er. Tacksam för att få var en del av en samling liberaler som ständigt står upp för varje människans möjlighet till självförverkligande och för ett samhälle där ingen drabbas av intolerans.”

Han tackar även Nyamko Sabuni och Johan Pehrson, och tillägger:

”Och grattis till dig Nyamko – jag önskar dig all lycka till med ett svårt men mycket viktigt uppdrag.”

https://www.instagram.com/p/BzI8ipGpSUL/?igshid=ukqde3zillig

Till Ekot säger han att han ville vänta in valberedningens beslut, som kom på måndagen, innan han meddelade sitt besked.

Nu hoppas han att Nyamko Sabuni kan ena partiet.

– Jag fick inte tillräckligt stöd för den idé jag hade kring Liberalerna på ett sådant sätt att jag hade kunnat ena partiet och då tror jag att en fortsatt kandidatur från min sida bara skulle bidra till mer splittring. En ny ledning behöver ha förutsättningar att ena Liberalerna, säger han i Expressen TV.

Nyamko Sabuni blir partiledare i Liberalerna

Nyamko Sabuni nominerades av 19 av 21 länsförbund, har stöd från majoriteten av medlemmarna i de flesta distrikten och var också valberedningens förslag till partiledare.

– En ny ledning med Nyamko Sabuni i spetsen kommer ha goda förutsättningar att fokusera på vad man vill göra med Sverige, vad vi gemensamt ser för samhällsutmaningar. Jag har pratat med Nyamko Sabuni och kommer att bidra på det sätt jag kan från sidan för att ena partiet, säger Erik Ullenhag.

Tror du hon kommer bli en bra partiledare?

– Det tror jag.

På Aftonbladet Debatt skriver Ullenhag:

”Tack till Nyamko Sabuni och Johan Pehrson för viktiga diskussioner runtom i Sverige. Och grattis Nyamko – jag önskar dig all lycka till med ett svårt men mycket viktigt uppdrag.”

Erik Ullenhag: Högt tonläge i politiken

Erik Ullenhag avslutar debattartikeln med en uppmaning till alla aktiva liberaler:

”Ta hand om varandra.”

”Kom ihåg – våra partivänner är inte våra fiender. Inte heller andra partier är våra fiender. Vi behöver samarbeta för att gemensamt klara de utmaningar som Sverige står inför.”

Erik Ullenhag är ”chockad” över att det är så högt tonläge i den politiska debatten.

– Jag vill uppmana alla partikamrater och partivänner att det inte är partivännerna eller andra partier som är motståndare utan det är de samhällsproblem vi har samlats för att göra något åt, säger han.

– Vi är medlemmar i partiet för att vi vill göra Sverige bättre och stå upp för liberala värderingar.

Gratulationerna från ex-Alliansledarna

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till Expressen att han tror att Liberalerna under Nyamko Sabuni ”kan bli väldigt bra”.

– I grund och botten så lägger jag mig inte i i andra partiers partiledarval utan varje parti måste sköta den svåra uppgiften själv. Men jag kände alla kandidaterna som skickliga och omdömesgilla, kloka personer. Nu konstaterar jag att det är Nyamko Sabuni kvar och jag tror att det kan bli väldigt bra.

"Sabuni är kvar och det kan vara väldigt bra".

Nyamko Sabuni har talat en hel del om vikten att återförena alliansen, vad tänker du om det?

– Ja, som sagt. Liberalernas vägval måste Liberalerna själva göra. Att jag gärna vill se borgerlig samverkan och en borgerlig regering är väl känt sedan länge och kan vi hitta former för att samarbeta på något sätt så tycker jag det är bra. Men som sagt, varje parti måste ta eget beslut där.

Annie Lööf gratulerar Nyamko Sabuni lycka till på Twitter.

”Ser fram emot ett konstruktivt samarbete för liberala värderingar och frihetliga reformer som Sverige behöver!”

https://twitter.com/annieloof/status/1143486734832979970

Den liberale riksdagspolitiken Robert Hannah, som stöder Nyamko Sabuni, skriver på Twitter att det är ”starkt” av Erik Ullenhag att hoppa av.

https://twitter.com/RobertHannah85/status/1143480161725235200

Marita Ulvskog, S, menar att Erik Ullenhags snällhet gjorde att han förlorade kampen.

https://twitter.com/maritaulvskog/status/1143481927393054721

Moderate EU-parlamentariken Tomas Tobé skriver:

https://twitter.com/tomastobe/status/1143498055460802560

Jan Björklund meddelar via presschefen att han inte kommenterar partiledarvalet. 

Barbro Westerholm: ”Väntat”

L-profilen och riksdagsledamoten Barbro Westerholm, som var en av de personer som ringde Ullehang och uppmanade honom att kandidera, säger att beskedet var väntat. 

– Ja, särskilt nu med valberedningens besked. Skulle han mot förmodan ha vunnit på fredag hade det ju blivit väldigt svårt för honom sedan. 

Barbro Westerholm säger att hon tycker att tonläget i Liberalerna under partiledarstriden varit ovärdig partiet och att hon till och med slutade läsa till slut. 

– Jag trodde att man hade mera sans och besinning. Man vill inte vara med i den debatten då. Vi kan tycka olika, men vi ska inte ta heder och ära av varandra. Vi behöver helt uppenbart en uppförandekod. 

Att det nu blir Nyamko Sabuni som nu väljs till partiledare säger hon så här om: 

– Jag var säker på Erik Ullenhags egenskaper som ledare. Jag känner inte Sabuni på det sättet. Nu önskar jag Erik all framgång som ambassadör och själv kommer jag att jobba som en bäver för att detta ska bli bra. 

Linda Nordlund från Expressens ledarredaktion om beskedet.
Politiske redaktör Kristianstadsbladet om Sabuni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.