Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erik Ullenhag: Dålig idé att samarbeta med SD

De tre kandidaterna till Liberalernas partiledarpost: Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalernas partiledarkandidat Erik Ullenhag vill inte se ett samarbete med SD. 

– Jag tycker att det är en dålig ide att bygga regeringsmakt på ett parti vars värderingar ligger väldigt långt ifrån våra, säger han i Ekots lördagsintervju.  

Nyamko Sabuni tror dock att partiets förhållningssätt till SD är en av anledningarna till Liberalernas låga stöd. 

– Vi har förhållit oss mycket till Sverigedemokraterna, vilket har förhindrat att vi har kunnat utveckla vår politik och också få den genomförd, säger hon i lördagsintervjun. 

Tre kandidater gör upp om att bli Liberalernas nästa partiledare: Erik Ullenhag, Johan Pehrson och Nyamko Sabuni. 

Kandidaterna frågas alla ut av Monica Saarinen i veckans lördagsintervju i Sveriges Radio. Alla tre är överens om att partiet den senaste tiden har varit otydligt – men de har olika uppfattningar om vilken riktning det splittrade partiet nu ska ta. 

Erik Ullenhag säger i lördagsintervjun att partiet har gått ut med spektakulära utspel och jagat snabba opinionsframgångar – han vill i stället jobba långsiktigt. 

Liberalerna valde i vintras till slut att stödja Stefan Löfven (S) som statsminister, efter en lång intern process där åsikterna gick isär. 

Erik Ullenhag säger i dag att det var rätt beslut och att överenskommelsen ska ligga fast. 

Nyamko Sabuni har kritiserat överenskommelsen för att partierna bakom den saknar en gemensam vision. 

I Ekots lördagsintervju säger hon att hon tycker att alliansen kan bilda regering efter nästa val, om de får majoritet. Men hon säger också att hon skulle kunna tänka sig att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna. 

– Om vi kommer överens om en politik, en vision för vad vi vill för vårt land framåt så är inte det uteslutet, säger hon. 

Erik Ullenhag. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johan Pehrson: Ska fullfölja januariavtalet 

Johan Pehrson, som är den enda av kandidaterna som sitter i riksdagen, var tydlig under regeringsbildningsprocessen med att han ville se Ulf Kristersson (M) som statsminister. Han menar att det man nu gjort är ett risktagande för Liberalerna, att man ”kastat om spelplanen”. Men samtidigt säger han: 

– Just nu har vi ett uppdrag, och det är att vi ska fullfölja januariavtalet. Det går alldeles utmärkt att göra det från sidan. 

Nyamko Sabuni tror att en av anledningarna till att Liberalernas väljarstöd är så lågt – under fyra procent i de senaste mätningarna – är partiets förhållningssätt till SD. 

– Vi har förhållit oss mycket till Sverigedemokraterna, vilket har förhindrat att vi har kunnat utveckla vår politik och också få den genomförd, säger hon i lördagsintervjun.

Erik Ullenhag: Dålig idé samarbeta med SD 

Hon säger också att hon inte vill se en alliansregering som är beroende av stöd från SD, men att hon har respekt för de som ville se Ulf Kristersson regera och se hur han skulle agera. 

Erik Ullenhag ville i söndagens ”Agenda” i SVT inte ge besked om Liberalerna kan samarbeta med SD med honom som partiledare. 

I Ekots lördagsintervju säger han dock: 

– Jag tycker att det är en dålig ide att bygga regeringsmakt på ett parti vars värderingar ligger väldigt långt ifrån våra. Sedan tycker jag att vi ska ta en sak i taget nu. Att vi tre år innan nästa val, när vi precis ingått i januariavtalet, ska ägna oss åt regeringsfrågan. Ingen vet hur den politiska kartan ser ut som tre år. 

Liberalerna väljer sin nya partiledare den 28 juni. 

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.