Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Erik” misshandlades av sin fru: ”En levande slagpåse”

Under ett drygt år misshandlades han av sin fru.
”Erik” kom i kontakt med sin blivande fru genom en dejtingapp. De träffades för första gången våren 2018.
Foto: CHRISTINE OLSSON

Under ett drygt år misshandlades ”Erik” av sin fru. Vid nyår kulminerade våldet och han bröt ihop och berättade.

”Tortyrliknande våld”, konstaterade polispatrullen som besökte honom på sjukhuset.

Nu har frun dömts till fängelse.

– Jag hade inte vågat anmäla tidigare för jag trodde inte att jag skulle bli trodd, säger Erik.

”Min kropp är en levande slagpåse”. Det berättade 35-årige Erik, som egentligen heter någonting annat, för polispatrullen som besökte honom på sjukhuset på nyårsdagen.

Skadorna han uppvisade listades av läkare i punktform – på drygt fem sidor.

Vid årsskiftet bröt Erik ihop och berättade om våldet han utsatts för.
Foto: CHRISTINE OLSSON

”Grov misshandel – tortyrliknande våld och misshandel, tillhyggen såsom slev, sax, sladd har använts”, noterade polisen.

Eriks nyårsfirande blev ett helvete, men även hans räddning – skulle det visa sig.

Hans fru fick ingen kyss vid tolvslaget, hon blev arg och började misshandla honom. Han blev slagen med sladd ”som en piska ungefär”, och hon försökte även tvinga ner honom på knä för att utdela ytterligare 75 rapp.

”Jag har hela tiden strävat efter att hålla ihop familjen, och hoppades det här var en engångsföreteelse. Men det var dumt tänkt”, säger ”Erik”.
Foto: CHRISTINE OLSSON
Några av de tillhyggen frun använde för att misshandla ”Erik”.
Foto: POLISEN
Erik misshandlades bland annat med en sladd.
Foto: POLISEN
En träsked som användes vid misshandeln.
Foto: POLISEN

”Jag blir behandlad som en hund”, berättade han för polisen. Han tappade räkningen på slagen. Attacken pågick under nästan tre timmar – med en paus om 20 minuter – då hon ammade deras lilla dotter.

Han tvingades därefter sova på golvet.

När han kom till jobbet på morgonen reagerade kollegerna på hans skador i ansiktet och på huvudet, och körde honom till akuten.

 – Då brast det. Jag hade hållit det här inom mig så länge. Jag hade inte vågat anmäla tidigare för jag trodde inte att jag skulle bli trodd, säger Erik.

Använde smink för att dölja skador

Han kom i kontakt med sin blivande fru genom en dejtingapp, och de träffades för första gången under våren 2018. Sommaren samma år flyttade hon in hos Erik, som bor i Stockholmsområdet.

– Hon ville väldigt gärna gifta sig. Jag ville vänta lite, men jag accepterade det. Vi gifte oss i juli det året och hade en stor fest. Det var väldigt lyckat, berättar han.

I början var de lyckliga men i slutet av 2018 kom det första slaget, berättar Erik.

– Jag blev väldigt chockad, för jag hade aldrig varit med om något liknande tidigare. Jag försökte prata med henne för att det inte skulle hända igen. Jag har hela tiden strävat efter att hålla ihop familjen, och hoppades det här var en engångsföreteelse. Men det var dumt tänkt.

Det var ingen engångsföreteelse.

Och då deras gemensamma dotter föddes i maj förra året, ökade våldet.


Varning för starka bilder nedan.


”Erik” vill visa upp sina skador för att hjälpa andra i samma situation. Varning för starka bilder.
Foto: Polisen
”Jag vågade inte berätta på så länge för att jag var rädd att inte bli trodd”, säger ”Erik”.
Foto: POLISEN
Frun slog bland annat ”Erik” över ryggen med en sladd.
Foto: Polisen

– Det var som en trappa. Det blev bara värre. Vi hade dålig ekonomi och hon kunde bli väldigt arg när vi skulle betala räkningar. Det utmynnade alltid i att hon började slåss, säger Erik.

– Jag försökte någon gång värja mig och skydda mitt ansikte. Men jag ville inte göra henne illa. Jag är en kille som inte skadar tjejer – så tänkte jag.

Han berättade inte för någon, och använde ibland smink för att försöka dölja skadorna. När kollegerna ändå frågade kom han med undanflykter:

– Jag förnekade att jag blev slagen. Jag sa att jag hade ramlat eller gjort mig illa då jag tränade, berättar han.

Erik: Det jobbigaste var att barnen visste

I hans telefonbok var hans fru inlagd som ”Min Ängel”. I slutet av förra året fick han sms som bland annat löd ”Ser jag dig ikväll så slår jag ihjäl dig” och ”Eftersom du har inte svarat 10 gånger du så slår jag dig 10 gånger innan du går ut Jag väntar på dig inom dörren”.

Han svarade bland annat ”Jag ber min fru om nåd” och ”Kan jag åtminstone få slippa träsked och sladd då? Att det bara är dina knytnävar på min rygg? Den sladden är verkligen hemsk”.

– Det jobbigaste var att barnen visste. De var i ett annat rum, men hörde ändå när jag skrek av smärta. Det kändes fruktansvärt att de skulle vara med om det här.

”Erik” beskriver bemötandet från polisen som ”fantastiskt”.
Foto: CHRISTINE OLSSON

Han berättar att han trots våldet älskade henne, men att han kände en väldigt lättnad när han väl berättade för polispatrullen.

– Det var ett fantastiskt bemötande från polisen. De tog mig direkt på allvar.

Frun greps, häktades och åtalades för grov fridskränkning – som är ett paraplybegrepp som i Eriks fall höll flera fall av misshandel, olaga hot och ett fall av skadegörelse.

Den första händelsen dateras, enligt åtalet, till början av december 2019.

– Det var jobbigt att se henne i tingsrätten. Vi satt mitt emot varandra. Jag försökte fånga hennes blick, men hon blundande eller tittade ner, berättar Erik.

Nyligen dömdes hon till fängelse. Tingsrätten skriver i domen att det inte finns någon anledning att ifrågasätta Eriks uppgifter och pekar på hans dokumenterade skador och hans kollegers vittnesmål.

”Eriks” hustru dömdes till fängelse i ett och år och fyra månader. Hon ska också betala ett skadestånd till honom.
Foto: CHRISTINE OLSSON

Frun erkände vissa delar, men menade även att Erik hade slagit henne och att han även sig själv.

Det tror dock inte tingsrätten på.

– Hon har vidgått vissa delar av åtalet, men hon har även haft en förlossningsdepression som har påverkat henne starkt, säger advokat Rebecca Lewis, som försvarar kvinnan.

I domen skriver rätten att straffvärdet för brotten egentligen är fängelse i ett och ett halvt år. Men rätten tar viss hänsyn och skriver i domen att det inte helt går att ”bortse från den depression som hon uppenbarligen drabbats av efter förlossningen och som i vart fall delvis skulle kunna förklara hennes beteende”.

Hon döms till fängelse i ett år och fyra månader, och ska även betala skadestånd till Erik om nästan 55 000 kronor.

Nu vill han hjälpa andra

Erik berättar att känslorna för frun nu har svalnat och att han planerar att skilja sig.

– Det kändes som att jag levde i ett fängelse. Hon skulle hela tiden kolla i min mobil, för hon var rädd för att jag var otrogen. Jag fick inte heller umgås med vilka personer jag ville. Efter det här har jag återupptagit kontakten med min familj – och jag får ett jättebra stöd, säger han.

Ett av hustruns hotfulla sms till ”Erik”.
Foto: POLISEN
”Erik” vädjade förgäves om nåd.
Foto: POLISEN

Erik berättar vidare om att han aldrig kunde ha drömt om att själv hamna i den situation han befann sig.

– Man talar om mäns våld mot kvinnor, men inte så mycket tvärtom, säger han.

– Det känns på något sätt som jag kommer komma ur det här starkare. Och jag funderar på om jag skulle kunna föreläsa för att hjälpa andra i samma situation.

Vilket är ditt råd till någon som lever i en destruktiv relation?

– Att man ska hitta någon man kan anförtro sig åt, och verkligen våga berätta som det är. Jag vågade inte berätta på så länge för att jag var rädd att inte bli trodd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.