Erik Walfridsson. Foto: Olle Sporrong
Erik Walfridsson. Foto: Olle Sporrong

Erik: Därför var
jag "näthatare"

Publicerad

Erik Walfridsson, 30, är en tidigare så kallad näthatare.

I kväll deltog han i "Debatt" i SVT och berättade om vad som drev honom.

– Man fick en känsla av att man kunde påverka saker, säger han till Expressen.se efter programmet.

SVT:s "Uppdrag gransknings" reportage där flera kända kvinnor gick ut och berättade om näthatet har väckt stor uppmärksamhet.

I torsdagens "Debatt" i SVT talade en från andra sidan ut. Erik Walfridsson är en före detta så kallad näthatare. När Expressen.se pratar med honom efter programmet berättar han varför han skrev provocerande.

– Man fick en känsla av att man kunde påverka saker, att man hade en makt som vanliga människor normalt inte har, säger Erik Walfridsson.

"Bara skönt"

På frågan om hur han ser på att människor tar åt sig av kommentarer svarar han så här:

– Jag har inte gått på människor som inte har förtjänat det.

Men nu är han glad att han gått vidare.

–  När jag lämnade det där var det nästan bara skönt.

Saknar du det?

– Till viss del. Det var väldigt roliga tider.

Erik Walfridsson tror, tvärtemot många andra, att uppmärksamheten i ”Uppdrag granskning” kan göra saken värre.

– Det värsta de kunde gjort, kvinnorna i Uppdrag granskning, är att läsa upp mejlen de fått. Det är riktig jackpot för de som skickat det här, nu får de ännu mer uppmärksamhet, tror han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag