Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erik Bromander lämnar sitt uppdrag

Statssekreterare Erik Bromander tvingas lämna sitt uppdrag, skriver DN.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet / KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET

Statssekreterare Erik Bromander sparkas - efter avslöjanden om lyxresor.

Med en lön på 96 400 kronor i månaden kan han nu få 2 313 000 kronor i avgångsvederlag.

– Genomgången av mina resor som jag själv begärt – visar att det finns några felaktigheter. Det ber jag om ursäkt för. Självklart kommer jag att göra rätt för mig och betala tillbaka varenda krona, säger Erik Bromander i ett pressmeddelande.

Sedan Erik Bromander tillträdde som statssekreterare för två år sedan har hans flygresor och hotellnätter kostat 829 000 kronor, något som DN avslöjade.

Det är mer än dubbelt mycket mer än motsvarande kostnader för infrastrukturminister Anna Johansson, och långt mycket mer än för andra statssekreterare på näringsdepartementet.

Erik Bromander är högsta tjänsteman på näringsdepartementet och politiskt tillsatt av infrastrukturminister Anna Johansson. Han sparkas nu av Anna Johansson, S.

– Erik Bromander har gjort ett bra jobb som statssekreterare, men en statssekreterare är min närmaste medarbetare. Jag måste känna ett 100-procentigt förtroende för honom. I den situation som är nu uppstått så kan jag inte det. Då finns ingen annan utväg än att han får lämna sin tjänst, säger Anna Johansson till DN.

Anna Johansson: "Alla människor gör fel"

Tidigare har Anna Johansson sagt till Expressen:

– Jag tror att alla människor någon gång i livet gör något fel. Ibland får man visa viss förståelse för att man gör misstag.

Bara en dag senare får alltså Erik Bromander sparken.


LÄS MER: Statssekreteraren har rest för 829 000 kronor


"Går igenom hans resor"

Expressen har under dagen sökt Erik Bromander, som inte har varit tillgänglig.

Vad har han gjort sedan han kom hem till Sverige?

– Man håller på att gå igenom hans resor, svarade pressekreterare Adriana Haxhimustafa under eftermiddagen.

Tillsammans med honom?

– Ja.

Och det är det han är hemma för?

– Ja.

Sista resan: över 32 000 kronor för flyg

Efter DN:s avslöjande om Erik Bromanders dyra lyxresor i måndags avbröt statssekreteraren sin pågående resa i Laos och Myanmar.

Expressen kan nu avslöja att kostnaden för resan var minst 32 000 kronor - bara för Erik Bromanders flygbiljetter.

Resan genomfördes, liksom de flesta tidigare, i "business class".

Så också hemresan - efter avslöjandet om hans lyxresor.

Orsaken till det ska dock vara att det var möjligt att omboka flygbiljetten till en lägre kostnad än att köpa en ny i ekonomiklass.

Föreslogs rundtur med "inslag av sightseeing"

Erik Bromander reste till Thailand i onsdags förra veckan. Programmet inleddes dock först i söndags, då med en resa till Laos huvudstad Vientiane. Ett mönster som känns igen från tidigare resor.

Under söndagseftermiddagen föreslogs "rundtur i centrala Vientiane med fokus på transportinfrastrukturen samt inslag av sightseeing".

På måndagen deltog han i vissa möten innan han lämnade resan efter DN:s avslöjanden om flera lyxresor, ofta sammankopplade med att ha stannat länge för eller efter programmets slut.

Resan var planerad att pågå ytterligare dagar, ända fram till fredag.

– Det ursprungliga programmet fullföljs men utan Erik Bromander. Nu leds delegationen av Sveriges ambassadör i Thailand, säger Tomas Dahlman, chef för den avdelning på näringsdepartementet som ansvarar för att ta fram program för internationella resor.

"Kommer betala tillbaka varenda krona"

Strax efter beskedet om att Erik Bromander tvingas lämna kommenterade han själv beskedet i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

– Genomgången av mina resor som jag själv begärt – visar att det finns några felaktigheter. Det ber jag om ursäkt för. Självklart kommer jag att göra rätt för mig och betala tillbaka varenda krona, säger han.

Enligt DN har åtminstone ett privat bonuskort används i samband med resorna, där bonuspoängen från tjänsteresorna registrerats.

Enligt resedokument som Expressen tagit del av över den senaste resan till Laos och Myanmar har Erik Bromanders bonuskort även registrerats där.

Anna Johansson: "Det ansvaret tar jag nu"

Anna Johansson vill inte utesluta att något brottsligt kan ha begåtts av Erik Bromander i samband med hans lyxresor som högsta tjänsteman på näringsdepartementet.

– Det som hittills har framkommit och som är klarlagt är att det finns ett par resor där han har förlängt och tagit semester i anslutning till tjänstresor på ett sätt som inte är enligt gällande regelverk. Han kommer förmodligen att bli återbetalningsskyldig för en del av den kostnaden. I övrigt fortsätter granskningen, säger Anna Johansson.

DN: Vad är ditt eget ansvar kring detta?

– I mina arbetsuppgifter ingår inte att ha en detaljgranskning eller kunskap om resor som en statssekreterare gör. Där finns ett personligt ansvar. Däremot har jag ansvar för att se till att det är ordning och reda i mitt departement och att jag kan ha fortsatt förtroende för den som är statssekreterare. Det ansvaret tar jag nu.

– Granskningen fortsätter. Om det framkommer något som skulle kunna vara brottsligt får den fortsatta utredningen visa.

Så högt blir avgångsvederlaget

Med en lön på 96 400 kronor i månaden så kan Erik Bromander nu få 2 313 000 kronor i avgångsvederlag.

En statssekreterare som entledigas har rätt till avgångsvederlag med ett belopp som motsvarar månadslönen vid avgångstillfället i högst 24 månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.