Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erik Åsbrink och Ylva Johansson separerar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ylva Johansson och Erik Åsbrink har varit tillsammans sedan 1997. Den 23 september 1998 avslöjade den dåvarande finansministern Erik Åsbrink och den dåvarande skolministern Ylva Johansson att de varit ihop sedan ett år tillbaka.
Foto: Sven Lindwall
Erik Åsbrink skrev själv på Facebook om separationen på onsdagen.

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) och Erik Åsbrink separerar.

Det är Erik Åsbrink som skriver om det gemensamma beslutet på Facebook.

– Vi separerar men vi skiljer oss inte. Så ser det ut, säger Erik Åsbrink till Expressen.

Ylva Johansson och Erik Åsbrink är gifta.  Paret har varit tillsammans sedan 1997.  Den 23 september 1998 avslöjade den dåvarande finansministern Erik Åsbrink och den dåvarande skolministern Ylva Johansson att de varit ihop sedan ett års tid.

"Vi förblir mycket goda vänner"

I dag meddelade Erik Åsbrink, på sin Facebook-sida, att paret separerar.

– Vi separerar – det vill säga att vi kommer att flytta isär - men vi skiljer oss inte. Så ser det ut, säger Erik Åsbrink på telefon, och fortsätter:

– Vad som händer i framtiden vet varken du eller jag. Jag kan bara säga vad som gäller just nu.

"Ylva är mitt livs stora kärlek. Men nu har vi beslutat att separera. Vi förblir mycket goda vänner", skriver Erik Åsbrink på Facebook.

"Jag önskar Ylva all lycka i framtiden, såväl privat som i yrkeslivet" skriver Erik Åsbrink.

Förhållandet ledde till att Ylva Johansson fick avgå som minister för att ingen skulle kunna beskylla paret för jäv i och med Erik Åsbrinks tunga post som finansminister i Göran Perssons regering.

Ylva Johansson har efteråt berättat att det var ett tufft beslut att lämna regeringen.

– Erik hade en tyngre post. Det var precis efter valet. Vi hade inte egen majoritet och behövde söka stöd hos Vänsterpartiet eller Miljöpartiet och i det läget kanske det inte är så bra göra sig av med sin finansminister, har Ylva Johansson sagt:

– Jag var ledsen och ville inte det, men jag kan förstå det.

– Vi var medvetna om att en av oss måste gå. Vi pratade mycket om det innan. Ylva sade att hon var beredd betala det priset, har Erik Åsbrink sagt.

Ylva Johansson och Erik Åsbrink har ett gemensamt barn.

– Det stämmer att de har bestämt sig för att separera. I övrigt har vi ingen ytterligare kommentar, säger Natali Sial, pressekreterare hos Ylva Johansson.

Skilsmässor i toppolitiken

Den 7 mars 2012 meddelande den dåvarande pressekreteraren Roberta Alenius att Fredrik och Filippa Reinfeldt separerar. Några månader senare skickade Fredrik Reinfeldt in en skilsmässoansökan till Stockholms tingsrätt. Den 23 februari i år bekräftade Fredrik Reinfeldt, för Expressen, att han och Roberta Alenius inlett en relation.

Den 16 februari berättade den tidigare finansministern Anders Borg för Expressens Niklas Svensson att han och hustrun Sanna Ölander Borg, rektor, skiljer sig. I intervjun berättade även Anders Borg har han inlett en relation med pr-konsulten Dominika Peczynski.

Under förra året skilde sig också den förre biståndsministern Peter Norman (M), efter sex års äktenskap.

Den tidigare jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (FP) skilde sig 2012.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.