Erik Almqvist utvandrar - kan göra skatteklipp

Erik Almqvist.
Foto: Roger Vikström

BUDAPEST. Förre SD-riksdagsledamoten Erik Almqvist har utvandrat.

Expressens grävgrupp avslöjade i kvällens ”Primetime” i Expressen TV att den förre SD-toppen skrivit sig i Ungern – vilket kan ge ett rejält skatteklipp när partiet betalar ut miljonerna för hans konsulttjänster.

– De kan du ta med nån annan, säger Almqvist när Expressen vill ställa frågor.

"Jag lär snarare vara närande än tärande invandrare. Tvärtom mot vad man prioriterar i Sverige m a o", skriver Almqvist om flytten på Twitter på måndagskvällen.

”Primetime” träffade Erik Almqvist när han tillsammans med Christoffer Dulny, politisk sekreterare för SD i riksdagen, kom till Almqvists lägenhet ett stenkast från operan i centrala Budapest i söndags kväll.

– Vad gör du här, säger Almqvist innan han tar sig förbi en kvinna som är på väg in i samma trappuppgång.

Almqvists Budapestlägenhet är inte längre bara gömstället han åkte till efter att Expressen i november förra året avslöjade järnrörsfilmen från Kungsgatan i centrala Stockholm en sommarnatt 2010. På filmen kallade Almqvist en ung kvinna för ”hora”, komikern Soran Ismail blev kallad ”babbe” och Almqvist - och partikamraterna Kent Ekeroth och Christian Westling - beväpnade sig med järnrör.

Lägenheten i Budapest är sedan 19 mars Almqvist permanenta bostadsadress – i alla fall enligt svenska skatteverket där han numera är registrerad som utvandrad.

Uthyrning av fastigheter

Erik Almqvist har efter att det i nyårshelgen blev klart att han lämnar riksdagen jobbat för att alltmer klippa banden med Sverige. När han i februari avsade sig sitt mandat förlorade han också sin övernattningslägenhet nära Stureplan i Stockholm.

Bara någon vecka senare lade mäklarfirman Notar ut en annons för Almqvists bostadsrätt på 42 kvadratmeter i centrala Lund. Den såldes före ­visningen för cirka en och en halv miljon kronor.

Expressen har också, med hjälp av ungerska myndighets­register, kunnat spåra ett nytt bolag kopplat till Almqvist. Bolaget DEAP grundades 15 januari och uppges ägna sig åt uthyrning av fastigheter.

För Erik Almqvist kan det bli en bra affär att minska kopplingarna till Sverige, och öka dem till Ungern.

I bakgrunden finns det mångmiljonavtal som Almqvist slutit med sitt gamla parti – vilket var en förutsättning för att han skulle avsäga sig sin riksdagsplats.

Expressen har tidigare avslöjat att partiet avsatt cirka fyra miljoner kronor för att täcka kostnaderna för Almqvists medieprojekt.

Stänger porten

Lyckas Almqvist bli skattskyldig i Ungern i stället för Sverige kan han spara mycket pengar. Det generella skattetrycket i det nya hemlandet ligger ungefär tio procentenheter under det i Sverige. Plockar han ut pengarna som utdelning kan han göra ett riktigt klipp. Kapitalinkomstskatten i Ungern är bara 16 procent, jämfört med 30 procent i Sverige.

Expressen kan nu också avslöja att tanken är att pengarna från partiet först ska gå via partiets bolag Samtid & Framtid AB vidare till Mediakonsulterna Europa AB.

I det sistnämnda bolaget registrerades Erik Almqvist som ensam ordinarie styrelseledamot för mindre än två veckor sedan. Bolagets adress är hemma hos Almqvists mamma i Stockholm.

Erik Almqvist vägrade svara på några frågor om utlandsflytten, det nya bolaget, skattetaktiken och miljonerna från partiet när Expressen träffade honom i Budapest i söndags kväll.

– Vad gör du här?, säger Almqvist till Expressen.

Får jag ställa några frågor?

– Nej, det får du inte.

Jag har sett att du har flyttat ut från Sverige och att du numera är skriven i Ungern.

– ...

Erik, jag har bara några enkla frågor.

– Ja, de kan du ta med nån annan, säger Almqvist innan han stänger porten.

Förklarar sig på Facebook

Men efter att Expressen avslöjat nyheten i "Primetime" på Expressen TV väljer Almqvist att publicera en förklaring på sin Facebooksida efter att han fått frågor via mejl från tidningen Aftonbladet.

"Ungern har varit lite av mitt andra land i ett par års tid", skriver han bland annat och fortsätter:

”När jag i samband med riksdagsutträdet blev av med SÄPO:s personskydd och insåg att jag i dag har en markant hotbild från subkulturella grupper, bestämde jag mig för att lämna Lund för Budapest.”

Almqvist skriver att han inte har tillräcklig överblick för att uttala sig om skillnaderna i skattetryck mellan Sverige och Ungern.

"Föredrar invandring"

Han skriver också på Facebook att han räknar med att kunna leva och jobba i Ungern där han har både vänner och bekanta.

"Och jag upplever redan att jag har möjligheter att få visst uttryck för mitt samhällsengagemang även här. Kort uttryckt kan man säga att frihetlig socialkonservatism och nationalism är norm i Ungern och den svenska fåran av genus och mångkulturalism får man leta efter sympati för", skriver Almqvist.

Almqvist har även twittrat om sin invandring i Ungern:

"Ungrarna föredrar invandring som gynnar egna landet och inte tvärtom som i Sverige", skriver han där och fortsätter i en annan tweet efter att en annan twittrare konstaterat att han nu är invandrare som kan komma att belasta det ungerska samhället:

"Nja, jag lär snarare vara närande än tärande invandrare. Tvärtom mot vad man prioriterar i Sverige m a o."

Så får ERIK ALMQVIST pengarNA

  • Ett villkor för att Erik Almqvist skulle avsäga sig sin riksdagsplats var ett mångmiljonavtal med partiet. Expressen har tidigare avslöjat att partiet avsatt cirka fyra miljoner kronor för att täcka kostnaderna för det. Avtalet gäller ett medieprojekt för partiet.
  • Samtid & Framtid AB är Sverigedemokraternas bolag som ska sköta affären med Erik Almqvist. Fram till nyligen satt flera SD-tjänstemän i styrelsen för bolaget men de hoppade av. Nu sitter Martin Kinnunen, pressansvarig för partiet, som ende ordinarie styrelseledamot i bolaget.
  • Erik Almqvists nya bolag Mediakonsulterna Europa AB antas vara det bolag som ska sköta affären med Samtid & Framtid. Almqvist är ende ordinarie styrelseledamot och bolagets adress är hemma hos hans mamma.
  • 19 mars registrerades Erik Almqvist som utvandrad hos svenska skatteverket. Adressen han uppgav för myndigheten var samma adress i Budapest dit han åkte efter järnrörskandalen i höstas.
  • Om Almqvist lyckas skatteskriva sig i Ungern kan han spara mycket pengar. Det generella skattetrycket ligger cirka tio procentenheter under det i Sverige. Slussar han vidare pengarna till ett ungerskt bolag kan han åtnjuta något lägre bolagsskatt - 19 procent jämfört med 22 procent. Ett rejält klipp kan han göra om han plockar ut pengarna som utdelning. Kapitalinkomstskatten i Ungern är 16 procent, jämfört med 30 procent i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.