Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erik Almqvist (SD) lämnar riksdagen

Erik Almqvist.
Foto: Olle Sporrong

Efter många turer skrev Sverigedemokraternas (SD) Erik Almqvist på tisdagen under sin begäran om entledigande från riksdagen, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Ja, den ska lämnas till kammarkansliet i morgon (onsdag), säger partiets pressekreterare Martin Kinnunen till TT.

Almqvist meddelade strax före nyår att han efter Expressen.se:s uppmärksammade avslöjande lämnar riksdagsplatsen och partiet efter bråket 2010 där han fångades på film när han uttalade sig rasistiskt och sexistiskt. Men ända till nu har han suttit kvar – med full lön.

– Det blev en försening, men det ligger primärt hos honom, säger Kinnunen.

Köptes ut

Bolaget Samtid och framtid, helägt av SD, ska dra i gång medieverksamhet och ska samarbeta med ett bolag ägt av Almqvist.

Martin Kinnunen uppger för Expressen.se att Almqvist kommer att arbeta med någon typ av konsultverksamhet, men han vill inte gå in på vad för typ av samarbete det rör sig om. Men det ska enligt honom vara kopplat till en prenumerationsbaserad nyhetstjänst som partiet tänker starta.

– I grunden så hör inte de sakerna ihop, utan det är två olika saker, säger han.

Stannade - trots krav

Expressen.se har tidigare avslöjat att Erik Almqvist valt att stanna kvar i riksdagen trots att partiledaren Jimmie Åkesson velat få bort honom. Anledningen: Utköpet av honom - till en prislapp på cirka fyra miljoner kronor - har dragit ut på tiden. Ett avtal som, enligt Expressen.se:s källor, kritiserats internt.

Martin Kinnunen förnekar att det finns någon finansiell överenskommelse med Almqvist.

– Partiet har inga ekonomiska avtal eller några avtal alls med Erik Almqvist. Det finns inga avgångsvederlag eller betalningar till honom, det finns det inte.

Tidigare har Expressen.se sökt Almqvist för att ställa frågor om riksdagsplatsen och summan för konsultuppdraget för partiet. Han har då i ett skrivet meddelande svarat:

 "Du kan försäkra dig om att jag fortsatt verkar för sverige demokratiska intressen och även om det inte är avgörande för oss huruvida det har tagit ett par veckor mer eller mindre så kommer mitt avträde inom kort nu”. 

Ersätts av Anna Hagwall

Nu ersätts Erik Almqvist av Anna Hagwall, 59, från Rättvik. Hon var andre vice ordförande i SD fram till 2009, men petades sedan från partistyrelsen och utmanövrerades från SD:s kvinnoförbund. Relationen mellan Hagwall och partiet har varit ansträngd. Hagwall har bland annat i ett öppet brev på en blogg kritiserat SD för toppstyrning och svågerpolitik.

– Det är jätteroligt att Anna kommer in. Vi har väntat på att få en fulltalig riksdagsgrupp. Hon är väldigt taggad inför uppdraget, säger Martin Kinnunen.

Den tidigare ansträngda relationen mellan Hagwall och partiet ser Martin Kinnunen som överspelad.

– Partiet och partiledningen och partigruppen har goda relationer med henne i dag. Alla är övertygade om att man kommer att kunna samarbeta bra.

"Väldigt positiv"

Anna Hagwall själv säger till Expressen.se på tisdagskvällen att hon är glad och lättad över att få börja.

– Jag är väldigt positiv och ser fram emot att jobba politiskt, säger hon.

Hagwall har tidigare jobbat som optiker och bland annat drivit eget företag. När hon fick beskedet att Erik Almqvist skulle lämna riksdagen sade hon upp sig från sitt jobb och ska tillträda någon gång den kommande veckan.

Enligt henne var det rätt beslut av Almqvist att avsäga sig riksdagsplatsen.

– Det är bra att han tar konsekvensen av sina handlingar. Det är rätt beslut, säger hon.

Vad gäller den tidigare konflikten mellan henne och SD säger hon att det inte stämmer.

– Det var med kvinnoförbundet, och det var ingen konflikt egentligen. Vi hade lite olika meningar.

Efter att hon gjort sitt inträde i riksdagen tänker hon försöka jobba med näringslivsfrågor och hoppas kunna ta plats i näringsutskottet.

Expressen.se har sökt Erik Almqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.