Erik Almqvist lämnar sina uppdrag i SD

Publicerad

Här möter SD-toppen Erik Almqvist medierna efter Expressens avslöjande – och partisymbolen i bakgrunden är bortplockad.

Han har nyss uppmanats att avgå av partiledaren Jimmie Åkesson och ångrar djupt sitt beteende – men han medger inte att det han sa var rasistiskt.

Och han kommer inte att lämna partiet.

– Jag är sverigedemokrat, säger Almqvist.

Riksdagsledamoten Erik Almqvist använder rasistiska och sexistiska uttryck som "blatte-jävel" och "hora" i en film som Expressen kan publicera i dag.

Samma dag meddelar Jimmie Åkesson med Sverigedemokraternas partisymbol i ryggen att han uppmanat Erik Almqvist att avgå.

En timme senare kliver Erik Almqvist in i samma rum, men då är partisymbolen borttagen.
– Det här är en presskonferens om den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv. Under en väldigt jobbig period i mitt liv uppträdde jag på ett oacceptabelt sätt. Jag lät mig provoceras och jag provocerade själv, sa Almqvist.

Han ville inte under presskonferensen säga att hans ordval under kvällen var rasistiska.
– Jag uttryckte mig på ett sätt som kan uppfattas som rasistiskt. Men det var inte mina intentioner.

Erik Almqvist kommer att lämna samtliga uppdrag i partiet, men han har inte tagit ställning till om han kommer lämna sin riksdagsplats. Han kommer inte att lämna partiet och bli en politisk vilde.

– Jag är sverigedemokrat och jag har ett engagemang att göra saker bättre. Nu har jag förverkat det förtroendet. Men jag har aldrig ljugit. Jag har helt enkelt ingen minnesbild, sa Almqvist.

Trots att Almqvist förlorat alla sina uppdrag inom SD kan han sitta kvar i riksdagen då han är personligt vald dit under en mandatperiod.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag