Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erik Almqvist lämnar sina uppdrag i SD

Här möter SD-toppen Erik Almqvist medierna efter Expressens avslöjande – och partisymbolen i bakgrunden är bortplockad.

Han har nyss uppmanats att avgå av partiledaren Jimmie Åkesson och ångrar djupt sitt beteende – men han medger inte att det han sa var rasistiskt.

Och han kommer inte att lämna partiet.

– Jag är sverigedemokrat, säger Almqvist.

Riksdagsledamoten Erik Almqvist använder rasistiska och sexistiska uttryck som "blatte-jävel" och "hora" i en film som Expressen kan publicera i dag.

Samma dag meddelar Jimmie Åkesson med Sverigedemokraternas partisymbol i ryggen att han uppmanat Erik Almqvist att avgå.

En timme senare kliver Erik Almqvist in i samma rum, men då är partisymbolen borttagen.
– Det här är en presskonferens om den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv. Under en väldigt jobbig period i mitt liv uppträdde jag på ett oacceptabelt sätt. Jag lät mig provoceras och jag provocerade själv, sa Almqvist.

Han ville inte under presskonferensen säga att hans ordval under kvällen var rasistiska.
– Jag uttryckte mig på ett sätt som kan uppfattas som rasistiskt. Men det var inte mina intentioner.

Erik Almqvist kommer att lämna samtliga uppdrag i partiet, men han har inte tagit ställning till om han kommer lämna sin riksdagsplats. Han kommer inte att lämna partiet och bli en politisk vilde.

– Jag är sverigedemokrat och jag har ett engagemang att göra saker bättre. Nu har jag förverkat det förtroendet. Men jag har aldrig ljugit. Jag har helt enkelt ingen minnesbild, sa Almqvist.

Trots att Almqvist förlorat alla sina uppdrag inom SD kan han sitta kvar i riksdagen då han är personligt vald dit under en mandatperiod.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.