Erik Almqvist har en central roll i SD:s mediesatsning Samtiden och styr det som publiceras, skriver Dagens Nyheter. Foto: Kristofer SandbergErik Almqvist har en central roll i SD:s mediesatsning Samtiden och styr det som publiceras, skriver Dagens Nyheter. Foto: Kristofer Sandberg
Erik Almqvist har en central roll i SD:s mediesatsning Samtiden och styr det som publiceras, skriver Dagens Nyheter. Foto: Kristofer Sandberg
"Jag har inte haft något inflytande över vad som publicerats", säger tidningens officielle chefredaktör Jan Sjunnesson (bilden) till DN. Foto: Alexander Donka"Jag har inte haft något inflytande över vad som publicerats", säger tidningens officielle chefredaktör Jan Sjunnesson (bilden) till DN. Foto: Alexander Donka
"Jag har inte haft något inflytande över vad som publicerats", säger tidningens officielle chefredaktör Jan Sjunnesson (bilden) till DN. Foto: Alexander Donka
Efter att den så kallade järnrörsskandalen blev känd 2012 lämnade Sverigedemokraternas dåvarande ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist sin riksdagsplats och alla sina uppdrag för partiet.Efter att den så kallade järnrörsskandalen blev känd 2012 lämnade Sverigedemokraternas dåvarande ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist sin riksdagsplats och alla sina uppdrag för partiet.
Efter att den så kallade järnrörsskandalen blev känd 2012 lämnade Sverigedemokraternas dåvarande ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist sin riksdagsplats och alla sina uppdrag för partiet.

Erik Almqvist bakom tidningen Samtiden

Publicerad

Dagens nyheter avslöjar i dag att Erik Almqvist i det fördolda haft en central roll för partiet efter att han petats.

Almqvist har i hemlighet styrt allt som publicerats i SD:s stora medieprojekt Sam­tiden, säger tidningens officiella chef­redaktör Jan Sjunnesson för Dagens Nyheter.

Erik Almqvist var Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson och agerade huvudrollen i  den så kallade järnrörsskandalen i november 2012. Efter Expressens avslöjanden tvingades han lämna både partiet och riksdagen.

Almqvist skulle efter sitt uttåg från politiken agera konsult åt Sverigedemokraternas nya medieprojekt, något som den dåvarande partisekreteraren Björn Söder kunde berätta redan kort efter hans avhopp 2012.

"Han kommer inte att bli ansvarig utgivare"

Bolaget Samtid och framtid, som ägs av SD var då i uppstartsfasen av en medieverksamhet med egen webb-tv och webb-tidning. Bolaget skulle samarbeta med ett bolag som ägs av Almqvist som skulle "dra i gång infrastrukturen" kring projektet och bli anlitad som konsult.

– Han kommer inte att bli ansvarig utgivare eller redaktör, utan syssla med infrastrukturen.

Men nu kan Dagen Nyheter avslöja att Erik Almqvist fick en mycket mer central roll i projektet än vad man då sa.

Enligt Jan Sjunnesson, som tillträdde som chefredaktör och ansvarig utgivare för Samtiden för ett år sedan, var det Almqvist som styrde den publicistiska verksamheten från Budapest. Han har även skrivit flera artiklar under pseudonym och Sjunnesson var enligt egen utsago bara en maskot.

– Alla i ledningen vet ju om att det är Erik Almqvist som styr Samtiden, säger Jan Sjunnesson till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen konstaterar Erik Almqvist själv att det är han som har sista ordet över publiceringar i en mejlkonversation mellan honom, Sjunnesson och Martin Kinnunen som är ansvarig styrelse­ledamot i bolaget Samtid och framtid.

"Ingen offentlig person"

Erik Almqvist är förtegen om sin roll i Samtiden när DN når honom på telefon från Budapest.

– Jag är ingen offentlig person. Det finns egentligen ingenting kring Samtidens verksamhet som jag känner ett behov av att prata om eller utveckla inför er, säger han.

Han hänvisar vidare till Samtidens ledning Samtid & Framtid AB. Ekobrottsmyndigheten genomförde i veckan flera husrannsakningar på adresser kopplade till bolaget Samtid & Framtid AB. Sex personer till förhör. En av dem, Martin Kinnunen, är nu misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Martin Kinnunen, som efter valet i höstas fick en plats som riksdagsledamot, nekar till brott och sa efter att nyheten blivit känd:

– Min inställning är att jag inte begått något brott. Detta är naturligtvis en oerhört påfrestande situation för mig. Det har aldrig funnits något motiv att undkomma skatt och det har heller inte funnits någon risk för att skatt inte skulle ha betalats in även om det ej skedde i tid. Viktigt att påpeka är också att jag personligen inte har haft någon möjlighet att dra egen vinning av detta.

Björn Söder ville inte gå in på hur mycket partiets bolag skulle betala Almqvists bolag 2012. Men nu kan DN berätta att bolag fått 3 miljoner av Samtid & Framtid för att under tre års tid bygga upp partiets nättidning enligt Martin Kinnunen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag