Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erik Almqvist bakom tidningen Samtiden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Erik Almqvist har en central roll i SD:s mediesatsning Samtiden och styr det som publiceras, skriver Dagens Nyheter.
Foto: Kristofer Sandberg
"Jag har inte haft något inflytande över vad som publicerats", säger tidningens officielle chefredaktör Jan Sjunnesson (bilden) till DN.
Foto: Alexander Donka
Efter att den så kallade järnrörsskandalen blev känd 2012 lämnade Sverigedemokraternas dåvarande ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist sin riksdagsplats och alla sina uppdrag för partiet.

Dagens nyheter avslöjar i dag att Erik Almqvist i det fördolda haft en central roll för partiet efter att han petats.

Almqvist har i hemlighet styrt allt som publicerats i SD:s stora medieprojekt Sam­tiden, säger tidningens officiella chef­redaktör Jan Sjunnesson för Dagens Nyheter.

Erik Almqvist var Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson och agerade huvudrollen i  den så kallade järnrörsskandalen i november 2012. Efter Expressens avslöjanden tvingades han lämna både partiet och riksdagen.

Almqvist skulle efter sitt uttåg från politiken agera konsult åt Sverigedemokraternas nya medieprojekt, något som den dåvarande partisekreteraren Björn Söder kunde berätta redan kort efter hans avhopp 2012.

"Han kommer inte att bli ansvarig utgivare"

Bolaget Samtid och framtid, som ägs av SD var då i uppstartsfasen av en medieverksamhet med egen webb-tv och webb-tidning. Bolaget skulle samarbeta med ett bolag som ägs av Almqvist som skulle "dra i gång infrastrukturen" kring projektet och bli anlitad som konsult.

– Han kommer inte att bli ansvarig utgivare eller redaktör, utan syssla med infrastrukturen.

Men nu kan Dagen Nyheter avslöja att Erik Almqvist fick en mycket mer central roll i projektet än vad man då sa.

Enligt Jan Sjunnesson, som tillträdde som chefredaktör och ansvarig utgivare för Samtiden för ett år sedan, var det Almqvist som styrde den publicistiska verksamheten från Budapest. Han har även skrivit flera artiklar under pseudonym och Sjunnesson var enligt egen utsago bara en maskot.

– Alla i ledningen vet ju om att det är Erik Almqvist som styr Samtiden, säger Jan Sjunnesson till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen konstaterar Erik Almqvist själv att det är han som har sista ordet över publiceringar i en mejlkonversation mellan honom, Sjunnesson och Martin Kinnunen som är ansvarig styrelse­ledamot i bolaget Samtid och framtid.

"Ingen offentlig person"

Erik Almqvist är förtegen om sin roll i Samtiden när DN når honom på telefon från Budapest.

– Jag är ingen offentlig person. Det finns egentligen ingenting kring Samtidens verksamhet som jag känner ett behov av att prata om eller utveckla inför er, säger han.

Han hänvisar vidare till Samtidens ledning Samtid & Framtid AB. Ekobrottsmyndigheten genomförde i veckan flera husrannsakningar på adresser kopplade till bolaget Samtid & Framtid AB. Sex personer till förhör. En av dem, Martin Kinnunen, är nu misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Martin Kinnunen, som efter valet i höstas fick en plats som riksdagsledamot, nekar till brott och sa efter att nyheten blivit känd:

– Min inställning är att jag inte begått något brott. Detta är naturligtvis en oerhört påfrestande situation för mig. Det har aldrig funnits något motiv att undkomma skatt och det har heller inte funnits någon risk för att skatt inte skulle ha betalats in även om det ej skedde i tid. Viktigt att påpeka är också att jag personligen inte har haft någon möjlighet att dra egen vinning av detta.

Björn Söder ville inte gå in på hur mycket partiets bolag skulle betala Almqvists bolag 2012. Men nu kan DN berätta att bolag fått 3 miljoner av Samtid & Framtid för att under tre års tid bygga upp partiets nättidning enligt Martin Kinnunen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.