Erik Carreman, 93, får inte plats på äldreboendet.
Erik Carreman, 93, får inte plats på äldreboendet.

Erik, 93, får inte plats på boendet

Publicerad

Erik Carreman, 93, får ingen plats på Katrineholms kommuns äldreboenden. För tredje gången har han nu fått avslag – och 93-åringen är besviken.

– Jag vill träffa folk och äta mat med kompisar, säger han.

Dagen innan julafton kom beskedet att Erik Carreman, 93, inte heller denna gång får tillåtelse att flytta in på äldreboende, vilket Katrineholms-Kuriren har rapporterat om.

För tredje gången har han nu fått avslag från kommunen, trots hälsoproblem och en mycket aktningsvärd ålder.

– Men jag är för pigg, säger kommunen, berättar Erik Carreman.

Han har en positiv livsinställning. Han kan vara ute, köra bil och vara på sommarstället ibland, något han gärna lyfter fram. Det är delvis därför, utöver hälsoproblemen, han vill bo på ett äldreboende - för att få umgås med andra människor.

– Jag vill träffa folk och äta mat med kompisar. Jag har bott i familj i hela mitt liv, men frun gick bort för tre år sedan. Det blir ensamt, säger han.

Har haft stroke

Avslagen från kommunen har tagit hårt på 93-åringen.

– Jag har försökt tre gånger nu, men det går tydligen inte. Det känns hårt faktiskt. Jag är besviken. Jag har bott i kommunen i hela mitt liv och jobbat för fullt som murare hela tiden, säger han.

Erik Carreman har bytt ut höft- och knäleder, han har haft en stroke och han har haft gikt vilket gör det svårt att gå. Max 30 meter med rullator klarar han av.

Och så har han hjärtsvikt och förmaksflimmer.

Att han fortfarande kan köra sin automatväxlade bil är räddningen, enligt sonen.

– Det är hans glädjeämne. Han åker till kyrkogården och så åker han till Biltema och fikar varje dag, säger sonen Maths Carreman.

Är oftast multisjuka

Eva Hersler är avdelningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholms kommun. Hon menar att det krävs ett större behov av insatser för att få plats på kommunens särskilda boenden.

– Merparten av de personer som kommer till oss är oftast väldigt gamla, men de är också multisjuka. De har kanske haft hemtjänstinsatser under flera år, som har trappats upp, säger hon.

I Katrineholms kommun fick 14 ansökningar avslag år 2013 och 28 stycken året därefter. Det totala antalet ansökningar var ungefär lika många, 206 och 208.

Erik Carreman har själv alltså fått tre avslag de senaste åren. Det andra avslaget överklagades till förvaltningsrätten, som gav Katrineholms kommun rätt.

– Så fort det tillkommer nya omständigheter är man i sin fulla rätt att komma in med en ny ansökan, säger Eva Hersler.

Erik Carreman får se hur det blir framöver. Han orkar inte själv sköta det pappersarbete som krävs.

– Det får mina pojkar sköta. Vi får se hur det blir. Det är jobbigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag