Ericsson stäms av hundratals amerikaner

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Telekombolaget Ericsson stäms.
Foto: SIPA USA/IBL
Terrorsekten IS flagga.
Foto: AP / AP

Telekombolaget Ericsson stäms av mer än 500 amerikaner som på ett eller annat vis drabbats av terrorism.

Detta med anledning av de utbetalningar som Ericsson misstänks ha gjort till terrorsekten IS.

Veteraner från Irakkriget, anhöriga till stupade soldater, kidnappningsoffer och andra som anser sig ha lidit skada av Ericssons agerande ligger bakom stämningen, vilket SVT var först att rapportera.

När IS kontrollerade delar i norra Irak valde Ericsson, till skillnad från många andra företag, att fortsätta sin verksamhet. Telekombolaget anklagas då för att betalat pengar till terrorsekten för transporter genom IS-kontrollerade områden.

”Kärandena fick ta konsekvenserna”

Enligt pressmeddelandet anklagas Ericsson för att ha stöttat Al-qaida och IS i Syrien, Irak och Afghanistan med de påstådda utbetalningarna.

– Kärandena menar att medan amerikaner riskerade sina liv mellan 2005 och 2021 för att hjälpa till att återbygga Irak, Afghanistan och Syrien så främjade Ericsson Irak-relaterade transaktioner som de visste att terrorister som IS använde för att finansiera attacker mot amerikaner i Irak, Afghanistan och Syrien, advokaten Ryan Sparacino, som företräder gruppen, i ett pressmeddelande.

De 528 personerna bakom grupptalan menar att Ericssons agerande var medvetet.

– Kärandena menar att det var Ericsson som gjorde det valet, men att kärandena fick ta konsekvenserna, säger Ryan Sparacino i pressmeddelandet.

Ericsson: ”Saknas helt grund”

journalistnätverket ICIJ, tillsammans med bland andra SVT, publicerade i våras en granskning som gjorde uppgifterna kända. Ericson medgav sedan att man upptäckt ”allvarliga brott mot regler och affärsetik” i en internutredning.

Riksenheten mot korruption har tidigare utrett anklagelserna mot bolaget men la ner förundersökningen då anklagelserna inte gick att bevisa.

”Ericsson noterar att en stämningsansökan har inkommit till den federala domstolen i District of Columbia och bolaget kommer att bemöta dessa anklagelser. Vidare anser Ericsson att det helt saknas grund för att koppla bolaget till de handlingar som beskrivs i stämningsansökan”, skriver Eva Andersson, pressansvarig till Expressen i ett mejl.

Ericsson stöper om koncernledningen: ”Tre nyheter i en”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.