Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ericsson-chefer frikänns från mutbrott

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
De fyra Ericsson-chefer som misstänks ha betalat för kontrakt i Djibouti frikänns.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

De fyra före detta Ericsson-chefer som misstänktes ha betalat 20 miljoner kronor i mutor för att vinna ett kontrakt i Djibouti frikänns.

Den över tio år gamla affären handlar om att 2 158 000 dollar ska ha betalats ut till högt uppsatta tjänstemän i Djiboutis statsapparat, däribland presidenten, för att vinna ett kontrakt för telekomutrustning värt omkring 200 miljoner kronor. Bevisningen har bland annat byggt på e-post mellan de fyra misstänkta och en högt uppsatt tjänsteman.

Enligt Solna tingsrätt har åklagaren inte lyckats bevisa att två av de tre mottagarna ingår i en krets av mutbara personer. Vad gäller den tredje påstådda mottagaren har åklagaren inte lyckats visa att mutor verkligen lämnats till personen.

”Detta eftersom det inte har visats att de har haft någon anställning eller något uppdrag i vilka de har kunnat utöva inflytande på Ericssons möjligheter att erhålla kontraktet med Djibouti Telecom” skriver tingsrätten.

De fyra tidigare Ericsson-anställda frikänns därför från åtal om grov bestickning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.