Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens tystnad – har inte kontaktat familjen

Katarina Söderberg menar att det var en olycklig omständighet att Eric Torell tog med sig sin leksakspistol. Foto: Privat/Elin Jönsson/Elin Ingvarsson
Eric Torell, 20. Foto: PRIVAT
Eric Torells mamma Katarina Söderberg. Foto: Elin Ingvarson

Tidigt i torsdags morse sköts Eric Torell, 20, ihjäl av polis.

Men efter dödsbudet till familjen har det varit knäpptyst från polisen. Vittnen till händelsen har inte heller kontaktats.

Nu berättar mamman hur flera olyckliga omständigheter ledde fram till tragedin.

– Eric tog sin leksakspistol och gick ut. Det kostade honom livet.

Natten till torsdag sköts Eric Torell, 20, ihjäl av polis. Han var klädd i glasögon, keps, T-shirt och knälånga mjukisshorts och i handen höll han en leksakspistol. Polisen framför honom hade skarpladdade vapen. 

Erics mamma berättar att det ibland hände att han lyckades rymma hemifrån, men att han var gravt funktionsnedsatt och världens snällaste människa. 

– Jag är 1.62 lång och han nådde mig upp till näsan. Jag känner att det här inte får stå oemotsagt. Det får inte bli bilden av Eric att han är stor och farlig, säger hon. 

Familj och vänner berättar hur Eric var en levnadsglad och vänlig person. Erics tidigare talfröken Barbro beskrev Eric som ”solskenet själv” när hon under fredagen lämnade blommor på dödsplatsen. 

Kunde varit en Barbie 

Under sin säng hemma hos pappan i Vasastan i Stockholm hade Eric en låda med leksaker. Att han tog just en leksakspistol menar Katarina Söderberg var en olycklig omständighet. 

– Det var en låda under hans säng med lite leksaker från när han var liten. Det var någon barbiedocka från hans storasyster som han tyckte om, någon ”Emil i Lönneberga”-leksak och den här pistolen och lite smågubbar. Han hade lika gärna kunna ryckt sin Barbiedocka i håret och tagit med sig, säger hon.

Vid 05.45 kom beskedet från polisen att Eric hade skjutits till döds av polis. Han ska ha blivit träffad i magen och minst sju tomhylsor har hittats på platsen. Senare på morgon meddelade polisen att en förundersökning om tjänstefel inletts, men ingen av poliserna som sköt är i nuläget misstänka för brott.

På gatan har en minnesplats upprättats för Eric Torell. Foto: Elin Jönsson

Polisen har inte hört av sig

Det har nu gått över två dygn sedan Eric sköts till döds, men enligt Katarina Söderberg har polisen ännu inte hört av sig till familjen. Ingen av vittnena till händelsen som Expressen talat med har heller blivit kontaktade av polis eller åklagare.

Under fredagen beskrev regionpolischef i Stockholm Ulf Johansson händelsen som ”fruktansvärd” och sa att hans tankar går till Erics familj. Däremot har chefsåklagare Martin Tidén valt att inte kommentera utredningen som han menar kan ta flera veckor. 

Ett vittne säger till Expressen att Eric låg på marken i tio minuter innan ambulanspersonal fick tillåtelse att gå fram för att påbörja hjärt- och lungräddning. 

”Kommer fram mer och mer”

Polisen sköt så kallad verkanseld mot Eric efter att en hotfull situation uppstått i samband med att han skulle kontrolleras.

Det är väldigt osannolikt, menar mamma Katarina Söderberg, vars ilska mot polisen växer sig starkare.

– Det är rena lögner. Eric kan inte ens vara hotfull eller farlig.  Han är en hand hög och har Downs syndrom och ett kroppsspråk som skriker ut ”jag är funktionshindrad”, säger hon.

– Det är otroligt att ingen av poliserna kunde läsa av situationen och ställer sig och pepprar honom med skott. Ingen tog kommandot och satte stopp för det.

Katarina Söderberg säger till Expressen att det känns viktigt att berätta om vem Eric var.

– Det är skönt att det kommer fram mer och mer, som vittnet som träffade Eric strax innan han sköts. Han sa att jag log mot pojken för jag såg på en gång att han hade Downs syndrom och hade en leksakspistol.

– Eric tog sin leksakspistol och gick ut. Det kostade honom livet, säger hon.

Leksaksvapnet som Eric Torell hade när han sköts. Foto: PRIVAT

Mamma åker i hyllningskortege

Eric älskade motorcyklar. Därför har en vän till familjen under söndagen anordnat en kortege med motorcyklar som ska åka från Katarina Söderbergs hem i Skarpnäck hela vägen till Norrbackagatan i Vasastan där Eric sköts.

– Det kommer vara flera hundra motorcyklar för Eric älskar motorcyklar. Jag har beställt vita rosor med form av ett stort hjärta. En präst kommer hålla ett tal och sedan kommer en musiker att sjunga Ted Gärdestads låt ”I den stora sorgens famn”. 

– Sedan ska vi tillsammans sjunga ”Sol, vind och vatten”. Han älskade den och kunde teckna den från början till slut, säger mamman.

Regionpolischef i Stockholm Ulf Johansson är ansvarig talesperson för händelsen. Expressen har sökt honom upprepade gånger under helgen för en intervju, men utan resultat.