Erica fick sluta efter att ha slagit larm

Publicerad

Erica Wallberg larmade Expressen om dåliga arbetsförhållanden inom hemtjänsten.

Då kallades hon till ett möte om att hon läckt till medierna - och fick sluta med omedelbar verkan.

- Hela ditt agerande har varit totalt felaktigt, säger enhetschefen Kerstin Niklasson till henne, enligt en ljudupptagning från mötet.

Äldreminister Maria Larsson, KD, kritiserar kommunen när hon får höra ljudinspelningen.

Expressen kunde i går berätta om timanställda Erica Wallberg i Österåkers kommun som vittnade om stressiga arbetsförhållanden inom hemtjänsten. Hon berättade om att man skulle vara på tre olika ställen och samtidigt äta lunch, en oorganiserad verksamhet, att hon sett personal som gråter på morgonen och gått in i väggen.

När hon slog larm tvingades hon sluta hos kommunen - redan innan artikeln hade publicerats.

Spelade in mötet

Expressen har nu tagit del av Erica Wallbergs egen ljudupptagning från mötet där hon konfronteras av enhetschefen Kerstin Niklasson och verksamhetsledaren Ann Cervin Uddenfelt med uppgifterna om att hon kontaktat media.

På bandet beskriver de tydligt att de inte kommer anlita henne mer.

- Det är viktigt att du tar ett steg tillbaka och tänker innan du blir så ivrig och går ut så här. Det blir platt för media. Det blir platt fall för oss som arbetsgivare. Vi kommer ju inte anställa dig i kommunen mera, så är det. Hela ditt agerande har varit totalt fel, säger Kerstin Niklasson i ljudupptagningen.

- Här vänder vi oss till närmaste chef eller chefer ovanför. Du kan vända dig till mig, till exempel. Då känner jag så här, då vänder man sig inte ut till media. Man vänder sig inte till media i första hand, man vänder sig till sina chefer. När man dessutom inte vet orsaken till det här som du gått ut med i media, säger Kerstin Niklasson i ljudupptagningen.

Inspelningen avslutas med att Erica Wallberg slutar.

- Jag kan ju känna så här att förmodligen kommer Erica inte få mer pass nu. Då är det lika bra att Erica går i dag.

"Det är olyckligt"

När Expressen konfronterar kommunen med inspelningen så ger verksamhetschefen för vård och omsorg, Tove Eriksson, en annan version.

- Jag håller med om att det är olyckligt att hon gått till Expressen i stället för till ansvarig chef. Enligt mina uppgifter fanns det dock andra orsaker till att hon fick sluta, säger Tove Eriksson.

På inspelningen sägs det att det blir ett platt fall för arbetsgivare, ett platt fall för media och att ni inte kommer att anlita henne mer?

- Det är väldigt olyckligt utryckt eftersom det finns fler anledningar. Jag förstår att man tolkar det så, det är väldigt beklagligt. Var och en är fri att ta kontakt med vilken media som helst, säger Tove Eriksson.

Cheferna påstår i inspelningen att de är nöjda med Ericas arbetsinsats, framstår det inte som väldigt märkligt, med tanke på vad du uppger?

- Ja, det kan jag hålla med om. Men det är inte den bild jag har, säger verksamhetschefen Tove Eriksson.

Erica Wallberg delar inte kommunens bild.

- Varför ljuger man när man inte har något att dölja? Jag hoppas på en förbättring inom äldreomsorgen och vården, säger hon.

Moraliskt diskuterbart

Johan Ingelskog, enhetschef i förhandlingsfrågor på fackförbundet Kommunal, förklarar att arbetsplatser med många timanställda ofta blir slutna och att folk inte vågar berätta verkligheten.

- Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet. Rent generellt är det viktigt att man har yttrande- och meddelarfrihet. Skulle det vara så som det beskrivs är det mycket allvarligt. På arbetsplatser med många timanställda blir det ofta tysta arbetsplatser där det finns en rädsla att ta kontakt med facket och journalister, säger han.

Annika Blekemo, docent inom arbetsrätt vid Stockholms universitet, betonar att det som skett inte är olagligt - men moraliskt diskuterbart.

- Arbetsrättsligt har de inte gjort något direkt fel, de kan välja vem de vill korttidsanställa så länge hon inte har någon företrädesrätt till återanställning eller automatik enligt LAS. Om de väljer bort henne utifrån att hon har larmat om oegentligheter är det dock moraliskt diskuterbart. Skall visstidsanställda inte våga påtala felaktigheter i vården av rädsla för att inte få mer jobb så kommer många oegentligheter aldrig att komma fram, säger hon.

Ministern reagerar starkt

När äldreminister Maria Larsson, KD, hör inspelningen så reagerar hon starkt.

- Jag tycker detta ger uttryck för en kommun som inte vågar gå i klinch och inte vågar se missförhållanden, som inte tar vara på när en personal larmar och säger att det är något som inte fungerar väl, säger Maria Larsson.

Expressen har sökt enhetschefen Kerstin Niklasson och verksamhetsledaren Ann Cervin Uddenfeldt som medverkar på inspelningen, men de har avböjt att kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag