Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erica, 27, varnade om hemtjänsten – får sluta

Tidigare personal inom hemtjänsten larmar om katastrofala arbetsvillkor.

Pensionärernas Riksorganisation menar att problemet är känt och kan hota de äldres hälsa.

Fackförbundet Kommunal riktar skarp kritik mot regeringen.

– De äldre är människor och inte maskiner. Det är oorganiserat och det betyder att viktiga missar kan bli dödliga missar, säger Erica Wallberg, som jobbat inom hemtjänsten, men nu har tvingats sluta efter att hon kontaktat Expressen.

Majoriteten tycker inte att den håller tillräcklig kvalitet

Fackförbundet kommunal har undersökt arbetssituationen för de som jobbar inom hemtjänsten.

51 procent...

...av de tillfrågade upplevde att de kunde hålla en kvalitet på arbetsplatsen enligt lagens intentioner.

32 procent...

...av de tillfrågade uppger att under en vanlig vecka inte hinner utföra insatser hos de äldre - trots att det står angivet på schemat.

61 procent...

...av de tillfrågade uppger att under den senaste veckan eller dagligen inte hunnit med att förflytta sig mellan de äldre i tillräcklig tid.

Källa: Rapporten "Matlåda, Med eller utan samtal?" av fackförbundet Kommunal, 4 juni 2013.

...och så här tycker de boende om hemtjänsten

86 procent... anser att personalen utför arbetsuppgifterna väl.

86 procent... känner sig trygga med att bo hemma med hemtjänst.

85 procent... tycker att personalen brukar komma på avtalad tid.

85 procent... anser att personalen tar hänsyn till de önskemålen som de har.

81 procent... anser att personalen har tillräckligt med tid för sitt arbete.

80 procent... tycker att det är lätt att få kontakt med hemtjänstpersonalen.

Källa: Socialstyrelsens undersökning från 2012 "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?"

Fram till i tisdags jobbade Erica Wallberg, 27, som timanställd inom hemtjänsten i Österåker kommun.

Nu har hon fått lämna sitt jobb och vittnar om en ohållbar tillvaro för personalen. Hon har sett personal som gråter på morgonen, hon berättar om personal som går in i väggen.

– Jag gick till verksamhetschefen och sa att det här är ett skepp som håller på att sjunka, säger hon.

"Hinner inte"

Erica hade precis återvänt till arbetsplatsen efter att ha haft andra jobb i fyra år. Hon hade hoppats på att se en klar förbättring, men i stället menar hon att effekten har varit tvärtom.

– Jag ser att det är värre än det var då. Det är betydligt mer oorganiserat nu. Jag upplever det som kaos, säger hon.

– Jag kan inte vara på tre ställen samtidigt och även kunna äta min lunch i lugn och ro. Jag tror inte att många vet hur stressigt vi har det, säger Erica.

– Det värsta är att komma hem till de äldre och se besvikelsen i deras ögon när de ser att vi är så stressade, säger hon och tillägger:

– De äldre är människor och inte maskiner. Man kan inte bara springa in och springa ut. Det är oorganiserat och det betyder att viktiga missar kan bli dödliga missar, säger hon.

Även PRO, Pensionärernas Riksorganisation, ser problemen inom hemtjänsten. Dessutom riskeras äldres säkerhet när tidsbristen är som värst.

– Ibland hinner inte personalen ge mediciner i tid. Säkerheten hotas och man utsätter de äldre för stress, säger Guy Lööv, sakkunnig inom äldrevård hos PRO och fortsätter:

– Problemet ligger hos politikerna, pengarna räcker inte till för en god hemtjänst. Ersättningssystemen till uppdragsgivarna är på en för låg nivå.

Kommunen förstår problemet.

– Det är ett problem att vi inte är ute hos de äldre den tid som vi utlovat och det är beklagligt om de som jobbar inte hinner få rast. Vi ska se över våra rutiner för att komma åt problemet, säger Anders Lindblad, tillförordnad produktionschef vid Österåkers kommun.

Fackförbundet Kommunal tycker att arbetssituationen är bedrövlig.

– På många håll är det beskrivit extremt noga hur man ska sköta de äldre. Man ska leverera en matlåda på tre till fyra minuter. Duscha en äldre på exakt 21 minuter. Många av våra medlemmar skulle behöva en tidsmaskin för att förflytta sig mellan de äldre, säger Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström och är kritisk till regeringen:

– Regeringen rycker på axlarna. De som sitter i kläm är våra medlemmar och de äldre.

Äldreministern Maria Larsson, KD, säger att hon inte kan kommentera det enskilda fallet.

– Men generellt ska en kommun se till att ha en bra personalpolitik. En av de stora utmaningarna i framtiden är att rekrytera bra personal som förhoppningsvis stannar under ett helt yrkesliv. För det måste det finnas anständiga arbetsvillkor, säger hon.

Fick sluta

Erica Wallberg sitter i sin trädgård och suckar. För några dagar sedan tvingades hon lämna sitt arbete, eftersom hon pratat med Expressen. Men hon berättar att hon ändå inte kunnat fortsätta jobba under de omständigheterna som råder.

– Det känns som att vi lurar de äldre, vi hinner inte ta hand om de ordentligt. Man erbjuder en Rolls-Royce, men i verkligheten kommer vi i en skruttig Skoda, säger hon.

Enligt Österåkers kommun kom de överens med Erica om att hon skulle sluta.

– Hon var inbokad som sommarvikarie, vi kom överens om att hon inte behövde komma tillbaka eftersom hon upplevde situationen som väldigt stressig, säger Tove Eriksson, verksamhetschef för vård och omsorg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.