Erica, 27, har sökt 2 903 jobb – utan att få ett enda

Erica har tröttnat på att ständigt få nobben av arbetsgivare.
Foto: Privat
Foto: TT NYHETSBYRÅN

2 903.

Så många olika jobb har Erica Kring sökt under två års tid – utan att få ett enda napp.

Nu har Erica tröttnat på att arbetsgivarna inte kan se förbi det faktum att hon är rullstolsburen.

– Det låter så himla bra att vi är ett välfärdssamhälle där alla har rätt till lika värde, men jag kan känna att det inte fungerar, säger hon.

Erica Kring, 27, från Kallhäll i Stockholm vill vara som vilken ung kvinna som helst.

Hon vill arbeta, ha en egen inkomst och, som hon beskriver det själv, ”förändra och ha ett värdigt och vettigt liv”.

Erica lever med en funktionsvariation som innebär att hon är rullstolsburen.

Ett faktum som har gjort det svårt för Erica att ta sig in på arbetsmarknaden.

Under två års tid har hon sökt nästan 3 000 olika jobb – men utan framgång.

– Jag och min assistent räknade på exakt hur många jobb jag har sökt och det blev närmare 3 000. Jag tror att det blev 2 903 jobb. Det är helt galet, säger hon och nästan småskrattar åt det hela.

Men det är inte vidare roligt alls.

– Det har varit väldigt många fördomar i och med att jag är rullstolsburen. Det är mycket ”kan du sköta ett jobb?” Och ja, det kan jag väl om jag får chansen, säger hon.

Erica saknar inte yrkeserfarenhet, och hon hoppas nu hitta ett nytt jobb.
Foto: Privat

”Det känns hopplöst”

Av motoriska skäl orkar inte Erica jobba mer än 80 procent, men Erica menar att det finns många människor som av olika skäl har liknande anställningar.

Erica har även behov av en personlig assistent lite över nio timmar per dygn och planen är att anpassa och lägga om schemat så att det passar med jobbet.

Flera arbetsgivare har uppgett att Erica saknar erfarenhet, men faktum är att hon har arbetat tidigare. Erica har hjälpt till inom öppna förskolan och tagit hand om administrativa uppgifter i kyrkan. 

– Jag har sökt jobb som administrativ assistent, administratör, kontorsassistent, receptionist och sådant. Jag har jobbat som kontorsassistent och tänkte att jag skulle kunna spinna vidare på det, men det verkar vara lika omöjligt det, säger hon.

För Erica har jobbsökandet och jakten efter ett vanligt liv blivit en kamp.

– Det känns hopplöst. Det känns som att vi är tillbaka på 1950-talet, är vi verkligen i 2019 som vi säger att vi är? Det låter så himla bra att vi är ett välfärdssamhälle där alla har rätt till lika värde. Men jag kan känna att det inte fungerar så i praktiken.

Har ett stort drömjobb

Om Erica får bestämma själv skulle hon arbeta inom barnomsorgen, något som hon har viss erfarenhet av sedan tidigare.

– Jag har sökt många jobb inom barnomsorg och där är det mycket frågor som ”kan du ta hand om barn, är inte det farligt?” säger hon, och fortsätter:

– Varför måste man alltid se nackdelarna med mig? Visst, jag kan inte gå upp för en pulkabacke eller klättra upp i en klätterställning, men jag kan göra mycket annat.

Känns det som att rullstolen identifierar dig först och främst?

– Ja, rullstolen är ju inte jag. Rullstolen är ett hjälpmedel.

Vad är det som lockar med att arbeta inom barnomsorgen?

– Jag trivs med barn, det är roligt att se barnen utvecklas, att hjälpa dem på vägen. De kan säga en del roliga kommentarer ibland också och man får sig ett skratt om dagen i alla fall. Det är mer skratt på en förskola än på ett kontor så att säga, och det händer alltid någonting.

Erica ser även andra fördelar med att kunna arbeta på en förskola.

– Det är viktigt att lära barn om bemötande. Det smittar ju väldigt mycket, det är vuxna som lär barn. Så om jag skulle få chansen att komma ut till en förskola kan vi kanske bygga upp ett lite mindre fördomsfullt samhälle i alla fall. Barnen är vår morgondag. Det är barnen som kommer efter oss. Så om inte vi vuxna släpper på fördomarna kommer de att fortsätta i generationer, säger hon.

Se och hör Erica berätta mer om sitt drömjobb i tv-spelaren ovan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.