Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: Så bör poliserna dömas

Under måndagen avslutades rättegången i Stockholms tingsrätt.
Det leksaksvapen som Eric Torell höll i när han sköts.Foto: POLISEN / TT NYHETSBYRÅN
Strand, advokat, vid huvudförhandlingen i målet mot de tre poliser som sköt ihjäl 20-årige Eric Torell i Stockholm förra sommaren.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eric Torells familj visar en bild på honom.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Åklagaren Martin Tidén menar att poliserna skulle ha förstått att Eric Torell vänt ryggen mot dem när de två skotten avlossades.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rättegången mot de tre poliser som åtalades efter att Eric Torell, 20, sköts till döds är nu slut. 

Under måndagen hölls slutpläderingarnas – och åklagaren Martin Tidén yrkade på att poliserna döms till dagsböter respektive villkorlig dom.

– Det har varit sex väldigt tuffa dagar, säger Eric Torells mamma Katarina Söderberg.

Natten till den 2 augusti förra sommaren smög Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, ut med ett leksaksvapen i centrala Stockholm.

Kort därefter larmades polisen om en farlig man, som hotat poliser och haft tillgång till vapen. När poliserna sen mötte en person trodde de att det var den farliga mannen – men i själva verket var det Eric Torell.

Tre av polisernas totalt 25 skott träffade Eric Torell och ett som tog i ryggen var dödande. Tre poliser åtalades, en för vållande till annans död och två för tjänstefel.

Eric Torell-rättegången är slut

På måndagen var det dags för den sista av sex rättegångsdagar. Då höll polisernas försvarsadvokater och åklagaren Martin Tidén sina slutpläderingar.

Åklagaren yrkade på dagsböter för polisens insatschef och för en av de poliser som sköt Eric Torell. Han yrkade på dagsböter och villkorlig dom för den polis som sköt det dödande skottet och som åtalats för vållande till annans död.

– Det har varit sex väldigt tuffa dagar. Men i dag var sista dagen och det känns som att de knöt ihop säcken, säger Eric Torells mamma Katarina Söderberg.

Hon fortsätter:

– Det känns som att jag har fått svar på jättemånga frågor, fler än jag visste att jag hade. Till exempel hur allt gått till kring skjutningen.

Katarina Söderberg och Eric Torells pappa och syster har krävt 30 000 kronor var i skadestånd av polismyndigheten.

Åklagaren om polisernas insats

Rättegången har kommit att handla om två skott i ryggen på Eric Torell.

Åklagaren Martin Tidén menar att poliserna skulle ha förstått att Eric Torell vänt ryggen mot dem när de två skotten avlossades och att de därför inte omfattas av nödvärn – som resterande skott.

Åklagaren menar också att insatschefen gjort sig skyldig till tjänstefel eftersom han inte samordnat insatsen på rätt sätt. När Martin Tidén inledde sin slutplädering på måndagen började han med att prata om just insatschefen:

– Han måste utgå från att det finns en person med vapen på platsen. Det har han inte gjort.

Expressens krimkrönikör kommenterar sista rättegångsdagen.

– Han har inledningsvis gjort en bedömning att det inte är en situation där poliserna kan stöta på en person med vapen. Han borde ha gjort bedömningen att det fanns en beväpnad person. Det har han inte gjort, sa Tidén i rätten.

Om de två poliserna som sköt sa åklagaren:

– När Eric vänder ryggen till utgör han inget hot. Nödvärnssituationen har upphört. Godtagbart handlande hade varit att de hade gjort en verkanskontroll och därmed slutat skjuta.

Försvaret hävdar nödvärn

Försvarsadvokat Anton Strand om rättegången kring Eric Torell.

Försvaret i sin tur menar att poliserna såg Eric Torell på håll och att sikten delvis var skymd, att det gick fort och att de drabbades av tunnelseende. Därför ska även de två aktuella skotten räknas som nödvärn, anser försvaret.

Advokaten Anton Strand, som företräder polisen som ska ha skjutit det dödande skottet, sa i rätten att totalt fem poliser bedömde Eric Torell som farlig:

– Han har rört sig motiverat, med raska, bestämda steg och tydligt varit farligt beväpnad. En person som är beväpnad och vänder ryggen till kan fortfarande vara livsfarlig. En liggande person med vapen kan vara livsfarlig.

Dom meddelas torsdagen den 3 oktober.

Katarina Söderberg berättar om sina tankar och känslor efter sista rättegångsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.