Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eric Torell-domen överklagas inte av åklagaren

Eric Torells mamma: "Domen förändrar inget för oss"
Eric Torell-domen överklagas inte av åklagare.Foto: PRIVAT
Chefsåklagare Martin Tidén.Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den frikännande domen mot de tre poliser som åtalades för att ha skjutit Eric Torell överklagas inte av åklagaren.

– Jag bedömer att hovrätten inte kommer att göra en annan bedömning. Domen överklagas därför inte, säger chefsåklagare Martin Tidén, i ett pressmeddelande.

Stockholms tingsrätt friade i början av månaden de tre poliser som åtalades efter att Eric Torell, 20, sköts ihjäl i Stockholm förra sommaren.

Den polis som avlossade det dödande skottet åtalades för vållande till annans död och ytterligare en polis, som också sköt Eric Torell, åtalades för tjänstefel.

Tingsrätten friade båda och hänvisade bland annat till att det inte gick att fastställa turordningen på skotten eller Eric Torells rörelsemönster.

Åklagaren överklagar inte Eric Torell-domen 

– Tingsrätten har gjort en bevisvärdering och ogillat åtalet om vållande till annans död och tjänstefel. Jag bedömer att hovrätten inte kommer att göra en annan bedömning. Domen överklagas därför inte, säger Martin Tidén, i ett pressmeddelande.

Även polisens insatschef åtalades för tjänstefel eftersom åklagaren menade att han inte samordnade insatsen på rätt sätt. Även här väljer Tidén att inte överklaga tingsrättens friande dom eftersom han inte tror att hovrätten kommer att göra en annan bedömning.

– Tingsrättens dom är inte prejudicerande, men kommer att få stor principiell betydelse eftersom de uppgifter som tingsrätten utgår ifrån uppges vara generella av de som lämnat dem. Särskilda åklagarkammaren kommer därför att analysera domen närmare i de delarna, avslutar Martin Tidén.

Oklart om familjen vill överklaga

Familjens advokat Thomas Nilsson har tidigare sagt till TT att Eric Torells anhöriga vill överklaga domen, men att de avvaktade åklagarens beslut.

Men Erics mamma Katarina Söderberg har varit mer otydlig:

– Vi har sagt att vi inte kommer överklaga den. Men om åklagaren överklagar så är vi med på det, har hon tidigare sagt till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.