Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric hyllas av vännerna med motorcykelkortege

Christer och Susanne Axenryd hedrar Eric med en kortage.
Foto: Privat

Efter att tjugoåriga Eric Torell skjutits av polis under torsdagsnatten anordnar nu familjevännerna Christer och  Susanne Axenryd en motorcykelkortege till Erics minne. 

– Han var alltid så fruktansvärt älskvärt glad, säger Christer.

Kortegen avslutas på den plats där Eric blev skjuten.

Under torsdagsmorgonen sköts 20-åriga Eric Torell, 20, av polis efter att ha anmälts försvunnen av sin pappa. Eric, som hade Downs syndrom och autism, bar på en leksakspistol som polisen misstänkte var ett riktigt vapen.

Natten till torsdag larmades polisen till Norrbackagatan i Stockholm – efter att en beväpnad man iakttagits i området. Strax därefter sköts Eric av polis på gatan. 

Klockan 05.45 på torsdagen meddelade polisen att personen som skjutits hade avlidit av sina skador. Samma morgon inleddes en förundersökning om tjänstefel. 

Han avled senare av sina skador. 

Hans mamma, Katarina Söderberg, berättade om sorgen efter Eric.

–  Det går inte att förstå. Han har aldrig gjort en fluga förnär i hela sitt liv. Det är världens snällaste människa, säger hon.

Under fredag förmiddag hade flera internationella medier uppmärksammat händelsen, och nu går Erics familjevänner ut för att hylla honom. 

Anordnar hyllningskortege

Christer Axenryd, 48, från Tyresö, som var en god familjevän till Eric har nu tagit initiativet till att anordna en hyllningskortege med motorcyklar till hans minne – eftersom Eric älskade motorcyklar. 

Christers fru, Susanne Axenryd, 51, är nära vän med Erics mamma och har känt Eric sedan han föddes. Familjerna umgås ofta. Samtalet om Erics bortgång kom på torsdagen – när Christer och Susanne var och handlade mat till Eric som skulle ha besökt familjen under fredagen. 

Christer Axenryd berättar om hur Eric alltid ville kolla på Christers motorcykel när han var på besök.
Foto: Privat

– När vi kom hem från affären satt hela familjen bara och grät, vi försökte få någon form av grepp om det oförklarliga som hade hänt. Jag kan fortfarande inte förstå att han inte kommer komma i dag, det är så overkligt, säger Christer och tystnar. 

På söndag klockan 13.00 påbörjas kortegen i Skarpnäck, söder om Stockholm, – och går hela vägen in till Norrbackagatan i Vasastan i Stockholm där Eric blev skjuten.

Christer har skrivit ett inlägg om motorcykelkortegen på sin Facebook – ett inlägg som för närvarande har 21 000 delningar. Han förtydligar att det inte rör sig om någon protest utan att kortegen är en hyllning till Eric.

Christer berättar att många har hört av sig – och att flera från andra delar av Sverige kommer ta sig till Stockholm för att delta i kortegen.
Foto: Privat

– Idén kom till mig tidigt. Jag klarade inte av att bara sitta för då grottar jag ner mig totalt, jag kände att jag behövde göra någonting. Eric älskade motorcyklar och jag har många vänner som kör motorcykel – det var så jag fick idén, säger Christer. 

Christer berättar att han fått meddelande från folk från hela landet som kommer åka till Stockholm för att delta. 

Även andra typer av fordon är välkomna i kortegen. 

”Vill man delta i denna kortege för Erics minne men kör bil så är det en enorm glädje för oss att Erics minne delas av så många som möjligt.”, skriver Christer i sitt inlägg.

"Var en glädjespridare"

Christer understryker att Erics familj gett sitt medgivande till kortegen och att Erics mamma och syster kommer delta – och köra längst fram. 

Christer beskriver Eric som en glädjespridare som inte kunde kommunicera via tal men som hade olika teckenspråk med olika personer. Christer säger också att många har hört av sig för att skicka blommor, han uppmuntrar till att i stället skicka ett bidrag till svenska downföreningen

– Han var alltid så fruktansvärt älskvärt glad, så det är en chock att de hävdar att han ska ha varit aggressiv eller hotfull. Han var alltid med och förstod vad andra sa – men han hade svårt att själv uttrycka sig, säger Christer. 


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156064657954232&set=a.10150387341284232.373577.722249231&type=3&theater

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.