Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eric, 70, dog utanför Ica – hjärtstartare fungerade inte

Foto: Privat
Hjärtstartaren fungerade inte. Genrebild.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Eric Stjernberg, 70, föll ihop utanför Ica-butiken i Brunflo utanför Östersund.

Samtidigt samlades en grupp människor vid butiken – och såg på när Eric kämpade för sitt liv. 

– Det tycker jag känns fruktansvärt, säger Christina Mäkelä, en av Erics döttrar.

Vid lunchtid i fredags kollapsade Eric Stjernberg, 70, i Brunflo, som ligger utanför Östersund i Jämtland. 

Han satte sig kort innan kollapsen på en bänk. En person som var i närheten beskrev det som att han därefter "tippade omkull". 

Innan ambulansen anlände till platsen försökte tre personer hjälpa till med bland annat hjärt- och lungräddning. 

Hjärtstartaren fungerade inte

Eric Stjernberg förlorade pulsen ganska omgående. I Ica-butiken fanns en hjärtstartare som snabbt togs ut till platsen.

Men den fungerade inte. 

– Jag vet inte om det hade hjälpt, men det är galet att den inte fungerar. Jag är inte bitter över det eftersom jag inte vet om det hade gjort utgången annorlunda. Och det hjälper ju inte nu att fundera på just detta. Pappa är död ändå,  säger Christina Mäkelä. 

– Men jag hoppas detta kan göra fler medvetna om att kontrollera sina hjärtstartare ofta så det inte händer igen.

På platsen – mitt på dagen – var det mycket folk i rörelse utanför butiken. Enligt Östersundsposten, som först skrev om händelsen, stod personer i grupp och följde utvecklingen.

Tre pensionärer hjälpte till. Med SOS i telefonen försökte de få ner Eric, 70, från bänken. Men misslyckades eftersom han var för tung.  

Samtidigt ville inte människor i närheten hjälpa till.

– Det är jobbigt att höra detta tycker jag. Om uppgiften stämmer att människor blivit ombedda att hjälpa till i en sådan här situation, men valt att stå och titta eller gå förbi, så blir jag verkligen besviken på människor. Och då spelar det ingen roll vem det är, även om det i detta fall gällde just min pappa

– Jag kan förstå att folk drar sig från att göra den första insatsen, även om jag hoppas att alla ska våga göra det. Men när man ber om hjälp och de inte hjälper till, det tycker jag är fruktansvärt, säger Christina Mäkelä, som också vill passa på tacka de som faktiskt gjorde en insats.

"Har väl inte landat än"

Hon är tydlig med att varken hjärtstartare eller personerna i närheten med all säkerhet skulle kunna ha räddat Eric Stjernbergs liv. 

Men människor borde ha hjälpt till.

– Det är alltid jobbigt att bli av med en förälder. Det är chockartat och vi har väl inte riktigt landat ännu. Han var inte helt frisk, utan hade en hel del krämpor. Så vi hade väl lite gått och väntat på att något skulle hända.  Men det är ändå chockartat när det händer. Pappa har ju funnits där hela mitt liv, men nu gör han inte det längre, säger Christina Mäkelä. 

Hjärtstartaren ska kontrolleras

Enligt Östersundsposten, som pratat med Ica-handlaren, får samtliga i butiken utbildning i hur hjärtstartaren fungerar. 

Efter dödsfallet har nu Anticimex, som sålde hjärtstartaren till butiken, kontaktats. Redan på måndag ska den kontrolleras.

– Ja annars är det ingen mening att vi har någon. Vi har utbildning med personalen om hur hjärtstartaren används två gånger om år tillsammans med Anticimex så det är ständig utbildning i det, säger Ica-handlaren till ÖP. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.