Erdogans utspel: Tänker visa Sveriges ”hyckleri”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill avslöja Sveriges ”hyckleri” kring terror under Natotoppmötet i Madrid.
Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / STELLA PICTURES/DEPO PHOTOS/ABACA
Statsminister Magdalena Andersson är positiv inför att Nato-förhandlingarna med Turkiet inom kort ska kunna nå en lösning.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Magdalena Andersson (S) hoppas att frågan om Turkiets motstånd mot svenskt och finskt Natomedlemskap kan vara löst redan innan Natokonferensen i Madrid som drar i gång under tisdagen. 

Samtidigt säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han under tisdagens möte planerar att presentera dokument och bilder för att visa Sveriges och Finlands ”hyckleri” kring terrorism, rapporterar nyhetsbyrån AP.  

Turkiet har blivit en stoppkloss för Sveriges och Finlands Natoansökningar då landet hävdar att länderna har en slapp inställning till grupper som i Turkiet är terrorklassade och ses som förgreningar av PKK. 

President Erdogans styvnackade motstånd visade under måndagen inga tecken på att avta. 

I samband med ett kabinettmöte i Ankara berättade presidenten att han under tisdagens Natomöte planerar att presentera dokument och bilder på bland annat kurdiska militanta grupper som Turkiet klassar som terrororganisationer, rapporterar AP. 

Syftet är att visa motparternas ”hyckleri” kring terror, berättade Erdogan. 

Erdogan kräver att Gülenanhängare utlämnas från Sverige

Han planerar även att visa dokumentation för exilpredikanten Fethullah Gülens nätverk, som Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket 2016. Presidenten pekar ut de nordiska länderna som en fristad för flera anhängare till Gülenrörelsen och kräver att dessa utlämnas. 

Svenska Högsta domstolen har tidigare gett avslag på dessa krav med motiveringen att Gülenanhängare riskerar förföljelse i Turkiet och tillhör ”en särskilt utsatt grupp”. 

– Vi kommer väldigt tydligt att berätta att det inte är möjligt att förvänta sig en annan attityd från Turkiet om inte den här bilden förändras, sa Erdogan, rapporterar AP.  

Under måndagen ägde nya förhandlingar rum mellan företrädare från Sverige, Finland och Turkiet för att försöka lösa upp knutar inför veckans Natokonferens som startar med ett toppmöte på tisdagen och pågår till och med torsdag. 

Magdalena Andersson hoppas på snabb lösning

Efter förhandlingarna var tongångarna positiva från statsminister Magdalena Andersson. 

– Jag hoppas att denna dialog kan avslutas inom den närmsta tiden, förhoppningsvis redan innan mötet, sa hon under en pressträff. 

Hon sa även att Turkiets krav på utlämningar ”ses över”. 

– En av frågorna som Turkiet nämnt är frågan om utlämningar. De frågorna ses över av vårt juridiska system, i linje med Europakonventionen vad gäller utlämningar.

Se mer: Statsministerns till Erdogan: ”Sverige ingen fristad för terrorister”

Magdalena Andersson (S) höll pressträff med Jens Stoltenberg på måndagen inför Natos toppmöte i Madrid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.