Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erdogans nya angrepp – ställer krav om SVT

Experterna om hur Turkiet kan utnyttja kaoset i svensk politik.
Turkiets president Erdogan ställer nya krav på Sverige.
Foto: BURHAN OZBILICI / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att han inte kan stödja ett svenskt Nato-medlemskap ”så länge statlig tv sänder intervjuer med terroristledare”. 

– Dessa terrorgrupper har löpt amok i Sverige och även i deras eget parlament finns terrorister, säger Erdogan. 

Erdogans kommentarer kommer under en presskonferens tillsammans med Venezuelas president Nicolas Maduro på onsdagskvällen. 

President Erdogan tros åsyfta svensk public service, men nämner inte vilka dessa ”terrorister” som ska ha intervjuats av SVT. 

Han har tidigare kritiserat SVT:s intervju med PYD:s ledare Salih Muslim som sändes i förra månaden. 

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt och förvånande att en statschef har synpunkter på en oberoende nyhetsredaktions val av intervjupersoner, sa Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter till SVT den 29 maj. 

https://twitter.com/anadoluagency/status/1534571247572508673

Det var en en bit in på den gemensamma presskonferensen med Nicolas Maduro som Erdogan fick frågan om de svenska och finska ansökningarna om Natomedlemskap. 

I sitt svar riktade presidenten huvudsakligen in siktet på Sverige. Förutom kravet på att den statliga televisionen ska sluta ”sända intervjuer med terrorledare” listade Erdogan en rad krav som Sverige måste tillmötesgå för att Turkiet ska släppa in landet i Nato. 

– PKK, YPG och PYD är terrororganisationer. Dessa terrorgrupper har löpt amok i Sverige och även i deras eget parlament finns terrorister.  Och så länge dessa terrorister är i deras parlament, och så länge som dessa terrorgrupper demonstrerar på Stockholms gator med foton på terrorledare, och så länge som de genomför dessa demonstrationer med försäkringar, säkerhet och överseende av den svenska polismakten, och så länge som intervjuer med terrorledare sänds på deras statliga television, så kan vi inte säga till dem ”gå vidare och anslut till Nato”, sa Erdogan enligt tolköversättningen av hans svar.  

Efter Erdogans senaste utspel mot SVT svarar Charlotta Friborg med ett skriftligt uttalande: 

– SVT Nyheter fortsätter att publicera nyheter som är relevanta för vår publik, säger hon till Expressen. 

Först därefter nämnde Erdogan Finland. 

– Detsamma gäller Finland. Olyckligtvis finns det liknande strukturer i Finland. 


Se även:

Statsministern: ”Har inte gjort eftergifter till Amineh Kakabaveh”

Magdalena Anderssons (S) besked till Turkiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.