Erdogans krav – direkt till Magdalena Andersson

Turkiets president säger att man tänker neka Sveriges Nato-ansökning.
I ett telefonsamtal med Sverige statsminister Magdalena Andersson framförde Turkiets president Recep Erdogan sina krav.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Magdalena Andersson har nu talat med Turkiets president om Natokraven.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Turkiets president Recep Erdogan har upprepat sina krav för ett svenskt Natomedlemskap i ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson (S), rapporterar turkiska medier. 

Under samtalet ska Erdogan ha ställt sig bakom Natos policy om ”öppna dörrar” – men stått fast vid att Sverige måste sluta stödja organisationer som Turkiet ser som terrorgrupper. 

Efter samtalet skriver Magdalena Andersson att hon ser fram emot att stärka relationerna mellan Sverige och Turkiet – bland annat i ”striden mot terrorism”. 

Under lördagens telefonsamtal med Magdalena Andersson ställde sig Erdogan bakom Natos princip om ”öppna dörrar”, det vill säga att de länder som uppfyller alliansens krav och vill bli medlemmar ska kunna ansluta. 

Han underströk dock Turkiets ståndpunkt på nytt: Att Sverige stöder terrororganisationer och måste upphöra med det, rapporterar turkiska Hurriet Daily.

Erdogan syftar bland annat på Sveriges stöd till den av kurder dominerade milisgruppen YPG som stred mot terrororganisationen IS i Syrien, som Turkiet ser som den kurdiska grenen av PKK, som är terrorklassat av Turkiet, såväl som av Sverige, EU och USA. 

Efter telefonsamtalet skriver Magdalena Andersson på Twitter: 

”Uppskattar dagens samtal med turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan om Sveriges Natoansökan. Vi ser fram emot att stärka våra bilaterala relationer, inklusive för fred, säkerhet och striden mot terrorism”.

https://twitter.com/SwedishPM/status/1528011681925832704

Erdogan har under lördagen även talat med Finlands president Sauli Niinistö. Också i det samtalet har Erdogan betonat att Turkiet inte kan acceptera att Natomedlemmar stöder vad landet ser som terrororganisationer som hotar dess nationella säkerhet, enligt turkiska nyhetsbyråer. 

Brittiska stödet

Under fredagen hade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ett samtal med Erdogan där han betonade sitt och landets stöd för svenskt och finskt Natomedlemskap. 

Han verkar även ha gjort mer än så för att övertala Erdogan att släppa in Sverige och Finland i alliansen.  

Storbritannien har, enligt ordförande för den turkiska militärindustrin, hävt alla sina restriktioner för vapenexport till Turkiet, rapporterar Hurriet Daily. 

Därför tänker Turkiet neka Sverige Natomedlemskap

Turkiets ambassadör: ”Vi kommer inte ändra åsikt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.