Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Erdogans hot: Öppna gränserna mot EU

Turkiets president Erdogan. Foto: Yasin Bulbul / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiets president Erdogan hotar att öppna landets gränser för att låta flyktingar från Mellanöstern passera in i Europa, rapporterar AFP.

Det sker efter att EU-parlamentet röstade för att bordlägga Turkiets ansökan om EU-medlemskap.

Det är kyliga relationer mellan Turkiet och EU. När EU-parlamentet på torsdagen höll omröstning om Turkiets ansökan till unionen röstade en överväldigande majoritet mot ett turkiskt EU-medlemskap. Siffrorna skrevs till 479 ja-röster mot 37 nej.

Omröstningen i parlamentet är inte rättsligt bindande. Den är endast rådgivande för ministerrådet som är det organ som äger frågan. Från turkiskt håll var man också snabba med att döma ut omröstningen som "meningslös".

Men inte mer meningslös än att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på fredagen har hotat EU med att öppna landets gränser, och på så vis ge en fri passage för flyktingströmmen från Mellanöstern att nå Europa.

– Lyssna på mig. Om ni går längre kommer gränsen att öppnas, håll det i tanken, säger Erdogan, enligt AFP.

LÄS MER: Parlamentet: Stoppa Turkiet-förhandlingar

Relationerna mellan EU och Turkiet har länge befunnit sig i ett känsligt läge. När EU drabbades av flyktingströmmen i slutet av förra året slöt man ett avtal med landet för att stoppa inflödet av migranter. I utbyte mot att Turkiet säkrade EU:s yttre gräns mot Mellanöstern så fick landet löfte om motsvarande 30 miljarder kronor, avreglering för sina medborgare att resa in i EU samt en snabbare handläggning av landets ansökan att träda in i EU.

Redan då höjdes kritiska röster mot att EU slöt avtal med den turkiska regimen, som anklagats för att inte respektera mänskliga rättigheter. Sedan dess har Erdogans regering avvärjt ett kuppförsök, där man i efterspelet slagit hårt mot oppositionella grupper och fängslat tiotusentals människor.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!