Erdogans bakslag: 19 personer nekas utlämning

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Turkiets president Erdogan kräver att Sverige ska lämna ut personer.
Foto: JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Men stöter på patrull då flera namn på kravlistan redan prövats i svensk domstol.
Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiet begär på sin första kravlista att Sverige ska utlämna 33 personer.

Men svensk domstol har redan prövat minst 19 av fallen – och nekat utlämning, skriver Dagens Nyheter.

– Vi kan inte gå igenom tidigare ärenden som redan är avgjorda, säger Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen, till tidningen. 

Ett av Turkiets krav för att släppa in Sverige i Nato är att Sverige ska utlämna personer till Turkiet. På en första lista fanns 33 namn som sedan utökades till 73 i torsdags.

Det rör sig om personer som enligt turkisk uppfattning är terrorister. De första 33 namnen har publicerats i turkiska medier, medan den svenska regeringen inte vill kommentera om någon sådan lista har finns. 

Nu rapporterar Dagens Nyheter att minst 19 av de 33 utlämningar Turkiet kräver redan har prövats i svensk domstol – och nekats.

”Kan inte gå igenom avgjorda ärenden”

– Vi kan inte sätta oss och gå igenom tidigare ärenden som redan är avgjorda. Vår uppgift är att pröva att det inte finns hinder, säger Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen, till DN.

HD prövar utlämningsfall efter utredning av Riksåklagaren. Svenska medborgare får inte utlämnas. HD kan finna andra hinder för utlämning och då får regeringen inte lämna ut en person.

– Om det inte finns några hinder så har regeringen ett val. Men säger vi att det finns hinder då får personen inte lämnas ut, säger Anders Eka.

Magdalena Andersson (S): ”Bra att vi nu kan ta steg mot fullvärdigt Nato-medlemskap”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.