Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erdogan vill att Hultqvist sparkas

”Politisk baksmälla.”
Peter Hultqvist.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: BURHAN OZBILICI / AP TT NYHETSBYRÅN
Abdullah Öcalan
Foto: HURRIYET / AP PRESSENS BILD

Recep Tayyip Erdogan vill att Magdalena Andersson sparkar försvarsminister Peter Hultqvist. 

En orsak är avslöjandet för tio år sedan om att han hållit tal på en fest där terrorstämplade gerillaorganisationen PKK – och dess fängslade ledare Abdullah Öcalan – hyllades.

Enligt uppgifter till Expressen retar besöket fortfarande Turkiet. 

– Jag har aldrig förespråkat annat än fredliga medel och tar avstånd från terror, svarar Hultqvist i dag.

Den 28 september 2012 avslöjade Expressen att Peter Hultqvists medarbetare Evin Cetin, då första ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna, dansat med beväpnade gerillasoldater i ett träningsläger i den kurdiska delen av Irak — och fastnat på film. 

Hon besökte den kurdiska rebellgruppen Pejak, en organisation med kopplingar till mer kända PKK. 

Faksimil ur Expressen, 28 september 2012.

Efter Expressens avslöjande tvingades Cetin ta en tillfällig timeout, och Peter Hultqvist – som då var riksdagsledamot och ordförande i försvarsutskottet – konstaterade: 

– Om hon begått handlingar som kan uppfattas som provokativa så är det inte bra. 

Dagen därpå framkom det att Peter Hultqvist själv besökt en fest i Folkets hus i Borlänge där terrorstämplade PKK hyllats. Festen ägde rum dagen före julafton 2011 – och Peter Hultqvist höll tal. 

Hultqvist: ”Man ska inte fastna i det här med PKK”

När Dalarnas Tidningar konfronterade honom med detta blev svaret: 

– Jag sa att man ska respektera kurderna som folk, att det är fel att man förföljer de som är med i Freds- och samhällspartiet BDP. Att det är fel att man fängslar folk och förnekar kurderna att använda sitt språk i officiella sammanhang. 

– Att stödja BDP är en fredlig lösning på konflikten som jag ställer mig bakom. Jag stöder inte våld eller terror. Att gå på ett möte och säga de sakerna är inget problem.

Peter Hultqvist.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hultqvist får då frågan av reportern Jerry Brodin: ”Men det var ändå PKK:s 33-årsdag som firades?”

Svaret: 

– För mig är en fredlig lösning på kurdfrågan det viktigaste och att man respekterar demokratin. Det är viktigt att peka på det fredliga alternativet. 

Vad anser du om terrorstämpeln på PKK?

– Det man bör göra är att lösa frågan om kurderna så kanske den delen av debatten försvinner. Man ska inte fastna i det här med PKK. Man bör ägna kraft åt de möjligheter till fredliga lösningar som finns. 

När Expressen då sökte Peter Hultqvist angående PKK-festen hänvisade han till sina uttalanden för Dalarnas Tidningar. Dåvarande S-ledaren Stefan Löfven ville inte kommentera uppgifterna. 

”Turkiet vill ha bort Hultqvist som försvarsminister”

Men enligt uppgifter orsakade avslöjandet stor ilska i Turkiets huvudstad Ankara – och den upprördheten finns kvar än i dag. 

– Turkiet vill ha bort Hultqvist som försvarsminister, säger en uppgiftslämnare som vid flera tillfällen haft kontakt med militära företrädare i Turkiet. 

PKK-ledaren Abdullah Öcalan.
Foto: SCANPIX / INKÖPT EXPRESSEN SCANPIX/SIPA 20667 SIPA 20667

Detta ska också ha framförts i kontakter mellan regeringsföreträdare i Sverige och Turkiet, enligt källan. 

Så sent som för tre år sedan avslöjades det att Peter Hultqvists namn fanns med i rapport med rubriken ”PKK:s uppbyggnad i Europa”, som sammanställts av Turkiets största tankesmedja SETA – som har starka band till det styrande partiet AKP och presidenten Recep Tayyip Erdogan. 

I rapporten hävdades det bland annat att Hultqvist lovat vård till kurdiska gerillan YPG, en organisation som samarbetat med PKK. 

Ungefär samtidigt framkom det att Hultqvists tidigare medarbetare Evin Cetin, som i dag är advokat och driver en egen advokatbyrå i Stockholm, betraktades som en förrädare av Turkiet. 

Tidigare S-kulturministern Leif Pagrotsky med partikamraten Evin Cetin.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I en intervju för tidningen Fokus sa hon själv: 

– Jag har hamnat på turkiska ambassadens lista över förrädare, men i landets nuvarande icke-demokratiska tillstånd är det något att vara stolt över. När det blir tyst i Turkiet är det vår skyldighet att höja rösten. 

Turkiet framförde nyligen en lista med krav för att godkänna Sveriges ansökan till försvarsalliansen Nato. 

Kraven handlar bland annat om att Sverige ska sluta stödja PKK och YPG och ta bort samtliga sanktioner mot Turkiet.

På fredagen avslöjade Dagens Nyheter att den svenska Säkerhetspolisen deltog när regeringstjänstemän förra veckan besökte Turkiets huvudstad Ankara för förhandlingar om Nato-medlemskapet. 

”Ställ dina frågor till minister Hultqvist”

Turkiets ambassadör i Stockholm, Hakki Emre Yunt, ville på fredagen inte svara på Expressens frågor om Peter Hultqvists besök på PKK-festen i Borlänge. Han ville inte heller kommentera uppgifterna om att president Erdogan vill att den svenske försvarsministern byts ut.

Ambassadörens rådgivare Coskun Ucakkus skriver i ett mejl: 

”Som ni vet har PKK funnits på EU:s lista över terrororganisationer sedan 2002. Bortsett från det tycker vi att du snarare ska ställa dina frågor till minister Hultqvist själv.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN

Expressen kontaktade försvarsministerns pressekreterare Toni Eriksson med följande frågor: 

Ångrar Peter Hultqvist i dag att han 2011 besökte en fest där PKK hyllades?

 Peter Hultqvist sa då till Dalarnas Tidningar att ”man ska inte fastna i det här med PKK”. Vad menade han med det – och står han fast vid det uttalandet?

Hur tror försvarsministern att besöket på PKK-festen uppfattades i Ankara på den tiden, och hur tror han att det uppfattas i dag?

Enligt våra källor vill Turkiet att Peter Hultqvist lämnar som försvarsminister. Hur kommenterar han det?

Svaret från försvarsministern: 

”Då som nu anser jag att kurdfrågan ska lösas med demokratiska medel, förhandlingar och överenskommelser. Det sa jag på den aktuella kulturfesten, och det säger jag idag. Jag har aldrig förespråkat annat än fredliga medel och tar avstånd från terror. I övrigt har jag inga kommentarer.”

USA:s utrikesminister Anthony Blinkens pik till Turkiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.