Erdogan: Tre personer på min lista redan utlämnade

Statsminister Magdalena Andersson (S) berättade under en digital pressträff om sina intryck av besöket i de hårt krigsdrabbade ukrainska städerna Borodjanka och Butja.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S).
Foto: THE PRESIDENTIAL OFFICE OF UKRAINE/ / TT NYHETSBYRÅN THE PRESIDENTIAL OFFICE OF UKRAI
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: SNAPSHOT/FUTURE IMAGE/DYD FOTOGRAFOS/SHUTTERSTO / SNAPSHOT/FUTURE IMAGE/DYD FOTOGRAFOS/SHUTTERSTOCK

”Tre eller fyra” personer från Turkiets lista på 73 personer som landet vill ha utlämnade från Sverige har redan utvisats.

Det säger landets president Recep Tayyip Erdogan, enligt BBC

Detta bekräftas delvis av svenska Justitiedepartementet, som dock tillägger att beslut om att utlämna tre personer till Turkiet togs innan Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

Förra veckan meddelande turkiska justitieministern Bekir Bozdag att Turkiet kräver att 33 personer utlämnas – 21 från Sverige och 12 från Finland. Detta i enighet med avtalet som länderna har skrivit under med Turkiet för att deras Natoansökningar ska godkännas. 

På onsdagen uppgav de turkiska tidningarna Sabah och Daily Sabah att Bozdag skickat brev till de nordiska länderna där han påminner om utlämningsbegäran.

Samtidigt säger president Recep Tayyip Erdogan att Sverige har lovat att lämna ut 73 personer som Turkiet anklagar för terrorbrott, av vilka ”tre eller fyra” redan lämnats ut.

Bekräftas av Sverige – kom innan Natoansökan

Erdogans uppgifter bekräftas delvis av justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, via en presstalesperson.

Det rör sig om tre av 16 ansökningar om utlämning till Turkiet som Sverige hanterat mellan 2019 och 2022 som har bifallits, meddelar Morgan Johanssons presstalesperson Sofie Rudh.

Samtliga tre beslut om bifall har tagits före den svenska Nato-ansökan, enligt Rudh.

Gällande resterande 13 ansökningar om utlämning till Turkiet har de avslagits.

 ”Hur många utlämningsärenden som för närvarande är pågående är omgärdat av sekretess, varför regeringen är förhindrad att besvara denna fråga”, skriver Sofie Rudh i ett mejl till Expressen. 

Andersson: ”Utvisar aldrig svenska medborgare”

Statsminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att överrenskommelsen med Turkiet inte innebär att Sverige kommer avvika från den svenska lagstiftningen och att det är ett ”viktigt budskap för de som är oroliga för utvisningar”. 

– Vi utvisar aldrig svenska medborgare, vi följer svensk lagstiftning och internationell rätt. Ägnar man sig inte åt terrorismverksamhet behöver man inte vara orolig, sade hon till Expressen kort efter avtalet slöts. 

Andersson menar att bedömningarna handlar om vad Turkiet har för information kring personerna som de begär ska utlämnas.

– Men är det sådan information, som naturligtvis också granskas av svenska myndigheter, som gör att de här personerna enligt svensk lagstiftning ska utvisas så kommer det naturligtvis att ske. 

Avtalet i korthet

Enligt avtalet ska Sverige och Finland arbeta aktivt med terrorismbekämpning, slopa vapenembargot och gå med på Turkiets villkor om utlämningar.

Sverige lovar även att inte stödja YPG, PYD och Gülenrörelsen och samarbeta med turkisk underrättelsetjänst.

Tio av personerna som begärs utlämnade från Sverige påstås tillhöra den av Turkiet terrorklassade Gülenrörelsen och elva påstås tillhöra det av Turkiet, EU och USA terrorklassade PKK.

Överbefälhavare Micael Bydén intervjuas av Helena Gissén

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.