Erdogan stängde ner Twitter i Turkiet

Publicerad

Under torsdagskvällen uppgav den turkiske preimiärministern Recep Tayyip Erdogan att han skulle stänga ner sajten Twitter.

Anledningen:

Ljudinspelningar som påstås avslöja korruption i hans inre krets hade läckt ut på mikrobloggen.

Nu kommer flera rapporter om att sajten blockerats i landet.

"Twitter är blockerat här i Turkiet, bara timmar efter att Erdogan hotade med att stänga ner Twitter", skriver SVT:s mellanösterkorrespondent Samir Abu Eid.

Recep Tayyip Erdogan tycks ha gjort slag i saken av de hot han kom med i ett tal under ett valmöte på torsdagen.

Det var efter att någon skickade ut ett antal ljudinspelningar som tagits på ett möte, och som påstås avslöja korruption i den inre kretsen kring premiärministern, som han hotade att sajten skulle blockeras.

– Vi kommer att utradera Twitter. Jag bryr mig inte om vad det internationella samfundet säger, sa han tidigare i dag enligt TT.

Men det är inte första gången den turkiske ledaren går till attack mot de sociala medier.

Tidigare den här måndagen ska han också ha kommit med hot om att hans regering i slutet av mars ska kunna kontrollera Youtube och Facebook.

Hårt pressad

Under torsdagskvällen kom uppgifter om att sajten mycket riktigt blockerats i landet.

SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid, som befinner sig i landet, lyckades dock ta sig förbi spärren, och skickade vid 23.30 ut ett meddelande:

"Twitter är blockerat här i Turkiet, bara timmar efter att Erdogan hotade med att stänga ner Twitter".

Erdogan har sedan avslöjanden om den påstådda korruptionen läckte ut varit hårt pressad.

Han har suttit vid premiärministerämbetet sedan 2003.

Han slår dock ifrån sig uppgifterna om korruption.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag