Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erdogan vill attackera Syrien – Trump backar sina trupper

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om Turkiets kommande operation i Syrien.
Erdogan har hotat med militär attack – trots överenskommelsen med USA
Foto: TATYANA ZENKOVICH / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

USA drar tillbaka sina trupper från nordöstra Syrien och lämnar därmed vägen öppen för Turkiet att gå in militärt i området. 

SDF, de syriska demokratiska krafterna, har varnat för att Turkiets drag kan få ”stor negativ” inverkan på striden mot IS-terroristerna, skriver Reuters.  

Samtidigt hotar Donald Trump med att förinta Turkiets ekonomi om de gör något som ”jag, i min stora och oöverträffade visdom, tycker är över gränsen”, skriver han på Twitter

Det var i augusti som USA och Turkiet enades om att man skulle etablera en säkerhetszon längs den syriskturkiska gränsen för att stänga ute hemvändande IS-flyktingar. 

Men under fredagen klargjorde Erdogan trots överenskommelsen med USA att man kommer att genomföra en väpnad attack mot norra Syrien. 

– Vi är förberedda. Vi har delat ut all information och vi har färdigställt våra insatsplaner, sa Erdogan under ett tv-sänt tal där han även menade att attacken kan komma att bestå av både luft- och landstyrkor, något som bland annat SVT rapporterade om. 

Resultaten i lokalvalet i Istanbul är början på slutet för Erdogan. Det anser Turkietkännaren Kurdo Baksi efter att AKP:s kandidat erkänt sig besegrad.

Viktig närvaro i området  

Området Erdogan syftar till att attackera ligger öster om floden Eufrat i norra Syrien. Platsen kontrolleras av den USA-understödda SDF-milisen, som leds av den kurdstyrda YPG-milisen. 

Bland annat bidrog USA med stora bidrag till milisen under inbördeskriget i Syrien. Än i dag anser man SDF:s närvaro i området vara viktig för att förhindra att islamistiska terrorgrupper ska växa sig starka.  

Turkiet räknar dock YPG, och därmed SDF, som en del av den, av Turkiet, terrorstämplade grupperingen PKK. 

Efter ett telefonsamtal mellan president Donald Trump och Recep Tayyip Erdogan kommer beskedet att USA svängt i frågan och meddelar att man drar tillbaka sina trupper från nordöstra Syrien. 

Detta innebär en stor förändring i USA:s policypolitik i Syrien, skriver New York Times.

Vita husets talesperson Stephanie Grisham betonar att USA inte kommer att ”stötta eller vara involverade” i en turkisk attack, skriver AP

”Det är dags för oss att lämna dessa löjliga ändlösa krig”, skriver Donald Trump på Twitter. 

”Vi kommer att strida när det är till vår fördel, och bara för att vinna”, skriver han vidare. 

SDF varnar för fullskaligt krig 

Enligt AFP ska Trump nu bjudit över Erdogan för ytterligare förhandlingar om en så kallad säkerhetszon. Mötet ska hållas i Washington under nästa månad skriver nyhetsbyrån. 

Efter Erdogans uttalande om en attack rapporterade turkiska statliga medier att turkisk militär hade börjat röra sig mot den syriskturkiska gränsen – något YPG besvarade med ett uttalande om ”fullskaligt krig”. 

– Vi tvekar inte på att svara med fullständigt krig på en oprovocerad attack från Turkiet, ska SDF:s talesperson, Mustafa Bali, sagt enligt SVT

Ann Linde: ”Ser mycket allvarligt på utvecklingen”

I ett mejl till TT skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att militärt agerande aldrig kan leda till hållbar fred i Syrien. 

”Vi ser mycket allvarligt på utvecklingen i nordöstra Syrien och USA:s besked om att tillåta en eventuell turkisk militär operation. Efter mer än åtta års konflikt behöver Syrien och regionen fred, inte en ny konflikt. Ett militärt agerande riskerar att få enorma konsekvenser och leda till ytterligare lidande”, skriver hon och fortsätter: 

”Vi står i nära kontakt med kurdiska myndigheter i området, hjälporganisationer och med andra länder som har medborgare/anknutna i lägren.”

”Det här är en konstig, farlig och i slutändan omöjlig del av Trumps och Erdogans påstådda överenskommelse gällande norra Syrien”, skriver tidigare utrikesministern Carl Bildt på Twitter.

https://twitter.com/carlbildt/status/1181137539614334976

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.