Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erdogan: Khashoggi-ordern kom från "högsta nivån"

Mördade Jamal Khashoggi tillsammans med sin fästmö Hatice Cengiz. Foto: Privat
Foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AP TT NYHETSBYRÅN

Jamal Khashoggi mördades under ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Nu hävdar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ordern att döda journalisten kom från den "högsta nivån" av den saudiske regeringen. Det skriver han i Washington Post. 

Det var under ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober som den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi försvann. 

Saudiarabien hävdade inledningsvis att Khashoggi lämnat konsulatet vid liv – men ändrade sig efter cirka fyra veckor, då man hävdade att dött efter ett slagsmål.

Den saudiske förklaringen har dock blivit kraftigt ifrågasatt.

Enligt den turkiske åklagaren Irfan Fidan ska Jamal Khashoggi ha blivit strypt direkt när han anlände till konsulatet. Därefter ska journalistens kropp ha styckats.

– Offrets kropp styckades och förstördes efter hans död genom kvävning – i linje med avancerade planer, säger åklagaren i ett uttalande från byrån, enligt AFP. 

 

Erdogan skriver i Washington Post

Nu menar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ordern att mörda Khashoggi kom från den allra högsta nivån i Saudiarabiens regering. Det skriver han i Washington Post. 

”Vi vet att förövarna är bland de 18 som sitter anhålla i Saudiarabien. VI vet även att de individerna fick ordern att döda Khashoggi och att sedan lämna. Slutligen vet vi att ordern att döda Khashoggi kom från den allra högsta nivån i den saudiske regeringen”, skriver han.

Samtidigt skriver han:

”Jag tror inte för ett ögonblick att det var kung Salman, de heliga moskéernas beskyddare, som beordrade mordet på Khashoggi.”

18 personer sitter just nu anhållna misstänka för delaktighet i mordet på journalisten. Turkiska myndigheter har begärt att de ska utlämnas till Turkiet – men har fått beskedet att de kommer ställas till svars i hemlandet.

https://twitter.com/AFP/status/1058433912874172417

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.