Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erdogan öppnar för att släppa in Finland i Nato – men inte Sverige

Magdalena Andersson i ”bra dialog” med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om Natoprocessen.
Foto: Oscar Stenström Twitter

”Bra dialog.”

Det är staben runt statsminister Magdalena Anderssons slutsats efter hennes samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om Natoprocessen.

Erdogan å sin sida fortsätter att säga nej till svenskt Natomedlemskap – och öppnar nu i stället för att bara släppa in Finland.

Samtalet mellan Turkiet och Sverige om det svenska Natomedlemskapet pågår fortlöpande. Igår, torsdag, talade statsminister Magdalena Andersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, vid sidan om det stora europeiska EPG-toppmötet i den tjeckiska huvudstaden.

– Jag har berättat att vi i Sverige jobbar i enlighet med den överenskommelse som vi slöt i Madrid och Turkiet har också noterat (Inspektionen för strategiska produkter) ISP:s beslut om att tillåta leveranser till Turkiet, sa Andersson för den svenska presskåren i Prag under torsdagen.

– Jag kunde också berätta att även när Sverige får en ny regering så kommer vi naturligtvis att fortsätta stå upp för den här överenskommelsen. Jag har naturligtvis också pratat med (M-ledaren) Ulf Kristersson inför det här samtalet, fortsatte hon. 

Magdalena Anderssons pressekreterare beskriver samtalen som ”bra” och la under torsdagen upp en bild på Andersson och Erdogan där en onekligen ser mer engagerad ut än den andre. 

https://twitter.com/OscarStenstrom/status/1578063084303818755

Erdogan har inte själv kommenterat samtalen med den svenska statsministern, däremot det korta samtal han haft med Finlands motsvarighet Sanna Marin. 

– Jag måste säga att vi har haft ett mycket kort samtal med (Finlands) statsminister Sanna Marin. Det var ett riktigt bra samtal, och jag sa tydligt att relationerna mellan Finland och Turkiet är helt annorlunda än Sveriges och Turkiets, eftersom Finland inte är ett land där terrorister strövar fritt, medan Sverige är ett land där terrorister strövar fritt, sade Erdogan.

Han öppnade för att släppa in Finland – men inte Sverige. 

– Och när det gäller Sveriges och Finlands Nato-medlemskap så måste Nato så småningom fatta ett beslut. Och om Nato fattar ett beslut som är till förmån för Finland så kommer vi att göra allt som krävs av oss, avslutade Erdogan.

Nato har dock tills vidare sagt att man ser Finlands och Sveriges medlemskap som en sorts paket, som behandlas gemensamt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.