Erdogan och Putin möts: "Stoppa blodspillan"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inför resan sa Erdogan:– Siktet är inställt på att stoppa blodspillan så fort som möjligt, och att skydda landets territoriella enhet samt att hitta en politisk lösning.
Foto: /Aa/Tt / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN
Förutom kriget i Syrien diskuterade världsledarna bland annat det kommande G 20-mötet som hålls i Hamburg i sommar.
Foto: Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin Po / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här träffas Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan.

På onsdagen ska de två världsledarna tina upp de frostiga relationerna länderna emellan.

Mötet - där kriget i Syrien står högst på agendan - hålls i Putins residens vid Svarta havet.

Kriget i Syrien - där Turkiet och Ryssland stöder olika stridande aktörer - har lett till frostiga relationer länderna emellan. I november blev det slutligen diplomatisk härdsmälta när turkiskt stridsflyg sköt ned ett ryskt jaktplan.

Nu arbetar länderna för att återbygga relationerna.

På onsdagen träffas Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin i den senares residens vid Svarta havet.

Inför resan sa Erdogan:

– Siktet är inställt på att stoppa blodspillan så fort som möjligt, och att skydda landets territoriella enhet samt att hitta en politisk lösning.

– Vi engagerar oss i ett produktivt samarbete i Syrien. Tillsammans har vi tagit flera steg som har lett till nytt hopp för en politisk lösning, sa Erdogan enligt AP.

Mötet hålls i Putins residens vid Svarta havet.
Foto: Yuri Kochetkov / AP TT NYHETSBYRÅN

Träffade Merkel och pratade med Trump

Samtidigt sa Putin inför mötet att det är ett tecken på återupprättade relationer när de två länderna nu kan diskutera viktiga frågor, däribland känsliga ämnen som kriget i Syrien.

Mötet mellan Putin och Erdogan sker samtidigt som fredsamtal för det syriska kriget hålls i Kazakstans huvudstad Astana, på initiativ av just Ryssland och Turkiet.


LÄS MER: Putin och Trump överens om Nordkorea


Diskuterade G 20-möte

Det är en hektisk tid för president Putin. Inför mötet med Erdogan träffade han Tysklands förbundskansler Angela Merkel under tisdagen. Samma dag pratade han i telefon med USA:s president Donald Trump.

Förutom kriget i Syrien diskuterade världsledarna bland annat det kommande G 20-mötet som hålls i Hamburg i sommar.

De två presidenterna träffades nyligen, i mars, i Moskva. Sedan början på året har de dessutom talat med varandra i telefon vid fem tillfällen, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.