Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erdogan och Putin i samtal om Ukraina: ”Positiv attityd”

Ryssland är oroligt för att bli utkonkurrerad av Kina vad gäller militär teknologi, säger Östeuropaexperten Hugo von Essen.
Erdogan och Putin vid ett möte i höstas.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin har haft ett nytt telefonsamtal om kriget i Ukraina, rapporterar turkiska och ryska medier. 

Under samtalet tackade Erdogan Putin för hans ”positiva attityd” i frågan.

Fokus för samtalet var det spannmålsavtal som möjliggör för Ukraina att kunna exportera spannmål från sina hamnar via Svarta havet. Förra sommaren rådde det stor osäkerhet då Putin blockerade lastfartygen med spannmål, vilket i värsta fall hade kunnat innebära en global matkris. Men FN och Turkiet arbetade fram en uppgörelse med Ryssland, och Turkiet har fungerat som en medlare i konflikten. 

Under samtalet tackade Erdogan Putin för hans ”positiva attityd” gällande en förlängning av avtalet. 

Erdogan betonade att det är av yttersta vikt att Ryssland och Ukraina avslutar ”konflikten” (läs: kriget) i Ukraina och att länderna inleder förhandlingar så snart det är möjligt. 

”Den turkiske presidenten positiv”

Samtalet handlade också om de turkisk-ryska relationerna, liksom läget i Turkiet efter jordbävningarna och situationen i Syrien. 

Den ryska statsägda nyhetsbyrån Ria Novosti återger Kremls kommentarer till telefonmötet:

– Den turkiske presidenten var positiv till att Ryssland går med på att förlänga Istanbuls avtal i 60 dagar gällande exporten av ukrainskt spannmål från hamnarna i Svarta havet och upphävandet av den blockerade exporten av rysk mat och gödningsmedel, säger en av Kremls pressekreterare.


Bisarrt klipp om Putins dubbelgångare sprids bland hans anhängare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.