Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erdogan i möte med EU om flyktingar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffar EU-ledare för att diskutera uppbyggnaden av nya flyktingläger.
Foto: AP

EU-ledare och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffas i dag i Bryssel.

På agendan? Minska flyktingströmmen till Europa med bland annat gemensam patrullering av Egeiska havet och uppbyggnader av nya flyktingläger.

I dag besöker Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Bryssel för diskussioner med EU-ledare om hanteringen av flyktingkrisen.

Mötet har föregåtts av en överrenskommelse där flödet av flyktingar från Turkiet till EU-länderna ska minska.

Bryssels nya plan, som den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung uppgav under söndagen, innebär att sex nya flyktingläger, med plats för sammanlagt två miljoner personer, ska byggas i Turkiet med finansiellt stöd från EU.

Sätta dit smugglarna

Förslaget innebär även striktare åtgärder mot flyktingsmugglare och en mer omfattande patrullering. Grekland och Turkiet ska under ledning av Frontex, EU:s yttre gränsskydd, bevaka Egeiska havet för att hindra båtflyktingar att ta sig över från Turkiet till Grekland.

350 000 flyktingar har satt sig i båtar för att korsa Egeiska havet hittills i år. Den turkiska kustbevakningen som finns i området med båtar har bara plockat upp omkring 50 000, skriver FAZ.

De flyktingar som återfinns i båtar ska återföras till Turkiet, men en del av dem ska EU förbinda sig att ta hand om.

"En hållbar lösning i vår"

Planen har förhandlats fram mellan EU och Turkiets regering under den gånga veckan. Nyckelspelare i förhandlingarna har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande varit.

Och i dag ska alltså Turkiets president Recep Tayyip Erdogan delta i ett EU-möte i Bryssel för att diskutera planen vidare.

Målet är att det ska finnas en hållbar lösning på plats i vår, skriver FAZ.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.