Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Erdogan i möte med EU om flyktingar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffar EU-ledare för att diskutera uppbyggnaden av nya flyktingläger. Foto: AP

EU-ledare och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffas i dag i Bryssel.

På agendan? Minska flyktingströmmen till Europa med bland annat gemensam patrullering av Egeiska havet och uppbyggnader av nya flyktingläger.

I dag besöker Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Bryssel för diskussioner med EU-ledare om hanteringen av flyktingkrisen.

Mötet har föregåtts av en överrenskommelse där flödet av flyktingar från Turkiet till EU-länderna ska minska.

Bryssels nya plan, som den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung uppgav under söndagen, innebär att sex nya flyktingläger, med plats för sammanlagt två miljoner personer, ska byggas i Turkiet med finansiellt stöd från EU.

Sätta dit smugglarna

Förslaget innebär även striktare åtgärder mot flyktingsmugglare och en mer omfattande patrullering. Grekland och Turkiet ska under ledning av Frontex, EU:s yttre gränsskydd, bevaka Egeiska havet för att hindra båtflyktingar att ta sig över från Turkiet till Grekland.

350 000 flyktingar har satt sig i båtar för att korsa Egeiska havet hittills i år. Den turkiska kustbevakningen som finns i området med båtar har bara plockat upp omkring 50 000, skriver FAZ.

De flyktingar som återfinns i båtar ska återföras till Turkiet, men en del av dem ska EU förbinda sig att ta hand om.

"En hållbar lösning i vår"

Planen har förhandlats fram mellan EU och Turkiets regering under den gånga veckan. Nyckelspelare i förhandlingarna har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande varit.

Och i dag ska alltså Turkiets president Recep Tayyip Erdogan delta i ett EU-möte i Bryssel för att diskutera planen vidare.

Målet är att det ska finnas en hållbar lösning på plats i vår, skriver FAZ.