Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erdogan hotar på nytt att blocka Sverige från Nato

Aras Lindh, analytiker på Utrikespolitiska Institutet: Därför blockar Erdogan Sveriges Natoansökan.
Turkiets president Tayyip Erdogan kräver att Sverige uppfyller landets krav för att släppas in i Nato.
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Aron Emilsson (SD) ordförande för utrikesutskottet.
Foto: SD

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar på nytt att stänga dörren för svenskt och finskt Natomedlemskap, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Erdogan säger att ländernas ansökningar inte kommer att ratificeras om inte deras löften till Turkiet uppfylls. 

– En konstruktiv dialog med Turkiet bör upprätthållas samtidigt som vi värnar svenska intressen, säger Aron Emilsson (SD), ny ordförande för utrikesutskottet. 

Turkiets president Erdogan har vid upprepade tillfällen hotat med att lägga in landets veto mot svenskt och finskt Natomedlemskap om länderna inte följer en rad krav kring bland annat terrorbekämpning och vapenexport.  

Kraven har konkretiserats i det trepartsavtal som slöts mellan Turkiet, Sverige och Finland under Natomötet i Madrid i slutet av juni – som var en förutsättning för att Turkiet skulle låta de nordiska ländernas ansökningsprocesser fortsätta. 

Turkiet har dock fortfarande inte genomfört sin parlamentariska omröstning kring ländernas Natomedlemskap och har fortfarande chansen att säga nej. 

Under lördagen återupprepar Erdogan hotet, rapporterar AFP på Twitter. 

https://twitter.com/AFP/status/1576193638341779459

Turkiets president uppger, enligt AFP, att Turkiet inte kommer ratificera Sveriges och Finlands Natomedlemskap om länderna inte uppfyller de löften som presidenten hävdar att länderna har gett honom. 

Sverigedemokraten Aron Emilsson är ny ordförande för Utrikesutskottet.

– Jag är djupt hedrad över förtroendet att se ut att leda riksdagens utrikesutskott och tar emot den uppgiften med stor ödmjukhet, säger han. 

Vilken linje vill du driva kring Turkiets upprepade påtryckningar? 

– I dag kan jag bara säga att jag är redo att ta ansvar för att leda utskottets arbete i den svåra säkerhetspolitiska situation vi befinner oss i, inklusive Nato-inträdet och min ambition är att verka i nära samverkan med kommande utrikesminister och departement och utifrån utskottets ansvarsområde och verktyg se till att vi gör vad vi kan för att över parti- och blockgränserna verka för att vi närmar oss ett fullvärdigt Natomedlemskap. En konstruktiv dialog med Turkiet bör upprätthållas samtidigt som vi värnar svenska intressen, säger Aron Emilsson. 

Erdogan har tidigare hävdat att Sverige har lovat att utlämna ”73 terrorister”, det är dock inget löfte som finns med i trepartsavtalet. 

Så sent som under fredagen levererade Sverige på ett av de konkreta löftena kring att häva det informella vapenembargot mot Turkiet då Inspektionen för strategiska produkter beslutade att Sverige kan exportera produkter till Turkiet som berörs av vapenexportlagen. 

Inget annat av Natos 30 medlemsländer har ställt villkor för Sveriges och Finlands Natoansökningar eller ifrågasatt att de nordiska länderna uppfyller kriterierna för medlemskap. 

”Finland är lugnare och har mer kontroll”

”Finland är lugnare och har mer kontroll”, säger Turkiets president.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.