Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erdogan-docka vid demonstration i Finland

Finland är redo att gå med i Nato utan Sverige, skriver den finska tidningen Iltalehti under måndagen.
Turkiets president Erdogan.
Foto: MAST IRHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

En docka föreställande Turkiets president Erdogan visades upp vid en demonstration i finska Uleåborg, rapporterar Iltalehti.

Dockan hade ett rep bundet runt överkroppen och en skylt som det stod ”Terrorist!” på. 

Enligt Iltalehti krävde demonstranterna att PKK-grundaren Abdullah Öcalan som suttit fängslad sedan 1999 släpps ur fängelset.

– Vi anklagar Erdogan för terrorism, folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, sa Arpád Kovacs, en av initiativtagarna, i samband med demonstrationen.

Enligt Kovacs ska dockan inte ses som en provokation.

– Europa ser Putin som en diktator. Det är dags att också se Erdogan som en diktator, sa han.

Bakom protesterna ligger en lokal kurdisk grupp och en anarkistisk grupp, skriver Iltalehti. Enligt den finska polismyndigheten gick demonstrationen lugnt till. Demonstranterna inledde med en tyst minut för att hedra offren för jordskalven i Turkiet och Syrien.

https://twitter.com/iltalehti_fi/status/1622677731640020998?s=20&t=vQM1NcOnNCBeh5TfnUcxsg

PKK är en terrorstämplad organisation

PKK är terrorstämplad av Sverige. Den kurdiska gerillaorganisationen är också terrorstämplad av bland andra USA, EU och Turkiet. 

Efter att den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan brände en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm och en Erdogan-docka hängdes upp utanför Stockholms stadshus förra månaden har häftiga protester mot Sverige brutit ut i flera muslimska länder. 

Förra veckan informerade statsminister Ulf Kristersson (M) övriga av riksdagens partiledare om att Sverige just nu är utsatt för omfattande informationspåverkan med anledning av koranbränningen. Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar är hoten mot Sverige och antalet våldsbejakande budskap mer omfattande nu än under påskkravallerna i fjol och uppmärksamheten som riktats mot Sverige för omhändertagande av barn.

”Stäng av Turkiet från Nato”

Trumps ex-rådgivare John Bolton gillar inte Turkiets agerande i Natofrågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.