Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Erdogan bekräftar: Det blir nyval i Turkiet

Efter flera misslyckanden med att bilda regering står nu Turkiet inför ett nyval. "Vi kommer att ta vårt land till nyval. Om Gud vill, den första november kommer Turkiet att gå igenom vad jag vill kalla ett upprepat val" sa president Erdogan under en presskonferens. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Ahmet Davutoglus AKP förlorade sitt 12-åriga majoritetsstyre i Turkiet i valet i juni. Foto: AP

Efter upprepade misslyckanden med att bilda regering står Turkiet inför ett nyval, enligt BBC.

Därmed tvingas väljarna att återigen gå till valurnorna. Det efter att premiärminister Ahmet Davutoglu har misslyckats med att bilda en koalitionsregering.

Valet ska hållas den 1 november, och fram till dess kommer en övergångsregering att styra landet. Premiärminister Ahmet Davutoglu kommer att i början av nästa vecka få i uppgift av Erdogan att bilda den tillfälliga regeringen, enligt uppgifter från tjänstemän till Reuters.

– Vi kommer att ta vårt land till nyval. Om Gud vill, den första november kommer Turkiet att gå igenom vad jag vill kalla ett upprepat val, sa president Erdogan under en presskonferens i Ankara enligt New York Times.

Misslyckade koalitionsförhandlingar

Ahmet Davutoglus AKP förlorade sitt 12-åriga majoritetsstyre i Turkiet i valet i juni till stor del på grund av framgången för pro-kurdiska partiet HDP.

Koalitionsförhandlingarna med nationalistiska MHP och CHP misslyckades.

Beskedet om ett nyval kommer olägligt mitt under den rådande politiska turbulensen i Turkiet.

För några dagar sedan rasade kravallerna i Alanya där tio personer skadades. Och i juli dödades 28 personer i ett bombdåd i turkiska gränsstaden Suruc.

För att inte tala om de blodiga striderna i grannländerna Irak och Syrien.

President Erdogan, som grundade AKP-partiet 2001, har tidigare förnekat anklagelserna om att han hade undergrävt koalitionsförhandlingarna för att tvinga fram ett nyval.

AKP fick 41 procent av rösterna i valet i juni och var då tvunget att söka stöd från rivaliserande partier för att bilda en koalitionsregering.

Men det lyckades alltså inte.

Under de senaste veckorna har turkiska styrkor genomfört attacker mot terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien och bombat kurdiska PKK läger huvudsakligen i norra Irak, rapporterar BBC.