Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erdogan använder Kaplan som exempel

Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan svensken som exempel på hur västvärlden behandlar muslimer.
Foto: Yasin Bulbul /AP/TT
Mehmet Kaplan fick sparken som bostadsminister efter sina kontakter med extremistorganisationer.
Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES

Mehmet Kaplan fick sparken som bostadsminister efter sina kontakter med extremistorganisationer.

Nu använder turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan svensken som exempel på hur västvärlden behandlar muslimer.

– Erdogan talar osanning. Kaplan fick inte avgå för att han är muslim, säger Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson i Liberalerna. 

Miljöpartisten och tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan fick sparken från regeringen efter att bilder visat hur han deltog på en middag tillsammans med företrädare för turkiska fascistiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Hans avgång fick stor uppmärksamhet i Turkiet där Mehmet Kaplan har sina rötter.

"Se på Sverige"

Varje månad håller president Recep Tayyip Erdogan tal för lokala förtroendevalda från olika håll. På onsdagen, när han höll ett av dessa tal, valde han att tala mycket om Turkiets oberoende. Han tog också upp behandlingen av den tidigare ministern.

– Se bara vad man gjorde i Sverige mot en muslim som nått en ministerpost, sade Erdogan, enligt den turkiska nyhetssajten Milat Gazetesi rapporterar TT.

– Jag är orolig för vad som händer i västvärlden, tillade han.

"Erdogan talar osanning"

Han går hårt åt de europeiska länderna, som han menar borde lära sig av Turkiet.

– Länder som bär på en historia av kolonialism, rasism och förtryck är inte i position att kritisera Turkiet för dess kamp mot terrorismen. Tvärtom borde de lära sig av Turkiet, säger Erdogan i talet.

Birgitta Olsson, utrikespolitisk talesperson i Liberalerna, är skarp i sin kritik av Erdogans utspel.

– Erdogan talar osanning. Kaplan fick inte avgå för att han är muslim. Han fick lämna ministerposten för att han bland annat umgåtts med företrädare för turkiska fascistiska högerextrema organisationer, säger hon på onsdagen.

"Fult spel"

Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet, ser Erdogans formuleringar som "aggressiva".

– Det pågår ett storpolitiskt spel här. Och Sverige måste hålla rågångarna, menar han.

Landet ska fortsätta välkomna muslimer, och samtidigt bekämpa islamisering. I själva verket talar Erdogan bara för en liten grupp, menar Federley.

– Han kör ett fult spel som gör sig till talesperson för alla muslimer, när det i själva verket är så att många har flytt till Sverige från sina hemländer just för att homosexuella inte är accepterade, eller att det inte finns yttrandefrihet och fri press. Allt detta är saker som Erdogan kritiseras för. Och så har han mage att kritisera oss, säger Federley.

"Lögner som skadar"

Även Kristdemokraterna tycker att Erdogans kritik mot Sverige är beklaglig.

– Jag tycker det är både anmärkningsvärt och problematiskt att en statschef lägger sig i regeringsbildningen i en annan stat. Erdogan hade enkelt kunnat inhämta information om utvecklingen från sin egen ambassad i Stockholm eller vänt sig till den svenska ambassaden i Ankara, men istället väljer han att sprida lögner som bara skadar. Detta är djupt beklagligt, säger Sofia Damm, utrikespolitisk talesperson för KD och fortsätter:

– Om något visar Kaplans avgång efter samröre med extremister att Sverige är ett land som står upp för demokratiska värderingar. 

"Kan vara ett sätt att slå tillbaka"

Helin Sahin, Turkietexpert vid Olof Palme-centret, tror att uttalandet snarast riktar sig mot det internationella samfundet, särskilt efter EU-kommissionens besked i dag om att ge råd till EU för att anta visumliberalisering för turkiska medborgare som var en viktig förhandlingspunkt i EU:s migrationsavtal med Turkiet.

– Det var visserligen ett positivt besked som kommissionen meddelande i dag. Men Turkiet får fortfarande kritik när det gäller brott mot mänskliga rättigheter och pressfrihet. Och fram till slutet av juni i år måste Turkiet uppfylla samtliga 72 kriterier som behövs för visumliberaliseringen. Det här kan vara ett sätt att ge tillbaka, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att han vill vinna opinion här i Turkiet. Men framför allt handlar det om den internationella debatten.

Sverige omskrivet i Turkiet

Mehmet Kaplans avgång har uppmärksammats i turkiska medier. I regeringstrogna medier har det beskrivits som islamofobi.

– Det har rapporterats som att det varit ett drev i Sverige, både mot det turkiska civila samhället i Sverige och mot Mehmet Kaplan, säger Helin Sahin.

I sitt tal på onsdagen betonade Erdogan också att Turkiet är militärt starkt rustat.

– Han talade om att man byggt egna vapen. Att det är egna attackhelikoptrar man har i luften. Det är i linje med en ganska konspiratorisk syn där man skyller många problem på externa aktörer. Därför blir det viktigt att soldaten gjuter sin egen pipa, som han metaforiskt uttryckte det, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

"Orolig över väst"

Paul Levin menar att tankegångarna är välbekanta i turkisk debatt.

– Det är en fråga om stolthet: Vi är inte beroende av västvärlden. Jag tycker inte om kulturalistiska förklaringar egentligen för det blir så grovt, men man kan nog säga att detta är något som går hem i Turkiet, säger han och fortsätter:

– Det är också svar på den kritik han får från andra länders ledare. Då svarar han: "Jag är orolig över utvecklingen i västvärlden".

Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet, är kritisk mot Erdogans sätt att beskriva det som hänt kring MP-statsrådet.

– Det är djupt beklagligt, ovärdigt och helt inkorrekt att Mehmet Kaplans avgång används för att stärka antivästliga stämningar i Turkiet, säger han via sin pressekreterare.

Expressen har sökt statsminister Stefan Löfven, som via sin pressekreterare Erik Nises valt att inte den turkiske presidentens kommentera uttalandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.