Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Epsteins sista dagar i cellen: Misär och tristess

Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar från USA.
Jeffrey Epstein föredrog att sova på golvet i sin cell, skriver New York Times. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein hittades död i häktet Metropolitan Correctional Center i New York. Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Miljardären och misstänkte sexbrottslingen Jeffrey Epsteins sista tid i livet präglades av motsatsen till den lyx han gjort sig van med, rapporterar New York Times.  

I cellen, full av bakterier, föredrog han att sova på golvet i stället för på madrassen. Han tvättade sig sällan och lät hår och skägg växa vilt. 

För att slippa terror från medfångar satte han in pengar på deras klientmedelskonton.  

Det är den amerikanska tidningen New York Times som har kartlagt Jeffrey Epsteins sista tid i häktet Metropolitan Correctional Center i New York.

Epstein var en av 700 intagna och han fick fångnumret 76318-054.

På häktet utnyttjade miljardären sina pengar för att göra tillvaron drägligare och slippa ut från den mörka och trånga cell som han hatade. 

Fångarna kunde nyttja ett privat mötesrum för att träffa sina advokater. Genom att Jeffrey Epstein betalade en mängd advokater så kunde han boka in besök från dem på upp till 12 timmar om dagen i det privata rummet. 

Jeffrey Epstein och hans advokater tömde snacksautomaterna

”Epstein var där så länge att han ofta verkade uttråkad, sittandes i tysthet med sina advokater”, skriver New York Times och hänvisar till uppgifter från personer som blev vittnen till mötena. 

Epstein och advokaterna tömde med jämna mellanrum häktets automater med snacks och drycker, under sina långa sessioner. 

– Det var skiftarbete, allt utformat av någon med oändliga resurser för att försöka få så mycket bekvämlighet som möjligt, säger en advokat som ofta befann sig på klientmöten på anstalten till New York Times. 

Epstein nyttjade även sin förmögenhet på andra sätt. För att slippa trakasserier och våld från medfångar så förde han över pengar till deras klientmedelskonton, enligt tidningen. 

Jeffrey Epstein

Riskerade 45 års fängelse för sexbrott

• Den amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein, 66, var en dömd sexförbrytare. Innan han dömdes 2008 för sexuellt utnyttjande av minderåriga flickor umgicks han i USA högsta finansiella, politiska och artistiska kretsar.

Trots allvarliga åtalspunkter lyckades han förhandla fram en överenskommelse med åklagaren som ledde till ett mycket milt straff. Han dömdes för ett mindre allvarligt sexköpsbrott till endast 13 månaders fängelse – och fick lämna fängelset varje dag för att gå till jobbet.

• Epstein satt frihetsberövad sedan den 6 juli i år. Han stod åtalad för trafficking och sexuellt utnyttjande av minderåriga flickor. Enligt åtalet hade Epstein utnyttjat ett stort antal unga flickor, några bara 14 år, i sina hem i Florida och på Manhattan. Han ska också ha betalat ungdomar för att rekrytera andra flickor.

Åtalet gällde i första hand perioden 2002–2005. Han riskerade upp till 45 års fängelse.

• I januari 2015 hävdade Virginia Roberts (nu Giuffre) att Jeffrey Epstein hade hållit henne som sexslav 1999–2002 när hon var tonåring. Hon anklagade honom för att ha slussat henne vidare till kända män som den brittiske prins Andrew och den berömde amerikanske advokaten och professorn Alan Dershowitz. Båda förnekade att de haft sex med henne. Hon sade också att hon rekryterat andra minderåriga flickor till Epstein.

• Den 10 augusti tog Jeffrey Epstein livet av sig i sin cell i häktet.

Jeffrey Epsteins fasad föll – lät hår och skägg växa

Samtidigt som Epstein försökte få en så bra tillvaro som möjligt på häktet så verkade misären ändå tvinga sig på honom. 

Han tvättade sig sällan och lät hår och skägg växa fritt. Han sov på cellgolvet i stället för på sängplatsens madrass. 

Trots förfallet, och att miljardären ska ha försökt ta livet av sig redan den 23 juli, ska han ha lyckats övertala fängelseledningen om att han inte var självmordsbenägen. 

Jeffrey Epstein hittades död i cellen.

Den 9 augusti fylldes besöksrummet av Jeffrey Epstein och hans advokater. Detta efter att en domstol släppt en rad, för Jeffrey Epstein besvärande, detaljerade handlingar om sexbrottsligheten han misstänkte för. 

Epstein återvände sedan till sin cell. 

Kriminalvårdarna som övervakade Epstein somnade på jobbet

Klockan 06.30 morgonen efter så hittades miljardären död, vid 66 års ålder. Han var hängd i en snara som tillverkats av sänglakan, i vad rättsmedicinska obducenter nu har konstaterat var ett uppenbart självmord. 

De två kriminalvårdarna som hade ansvaret för Epstein skulle titta till honom en gång i halvtimmen, men de somnade på tjänsten och lämnade honom obevakad under tre timmar, enligt New York Times, som fått uppgiften från amerikanska kriminalvårds- och polismyndigheten. 

Här är tre utrikesnyheter att hålla koll på.