Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Epsteins kopplingar till Sverige – Sofia om mötet

Nya detaljerna: Så stoppades Virginia Giuffre.
Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell.
Foto: STELLA PICTURES/SPLASH NEWS

Handelshögskolan i Stockholm är bland de skolor som fick donationer av Jeffrey Epstein – och han själv var i Sverige på Mellofinalen 1985 när hans dåvarande flickvän Eva Andersson var programledare.

Detta enligt en ny podd om den sexbrottsdömde finansmannens ”svenska nätverk”.

– Sverige är bland de länder Epstein hade flest kopplingar till, säger journalisten Max V Karlsson som gjort podden.

Jeffrey Epstein hade en adressbok med nära 2 000 namn på kontakter. ”Den svarta boken” har blivit central när det gäller att kartlägga finansmannens omfattande internationella nätverk.

Epstein var dömd för sexbrott och misstänkt för flera övergrepp, också mot minderåriga, när han 2019 hittades död i häktet i New York.

Podden ”Epsteins svenska nätverk” finns på PodMe.
Foto: PODME

Svensk flickvän

– Det finns många svenskar i svarta boken. Efter USA, Storbritannien och Frankrike är Sverige det land han hade flest kopplingar till. Hans intresse för Sverige berodde troligen på att han i många år hade en svensk flickvän, säger Max V Karlsson, journalist på Dagens ETC som gjort den nya podden ”Epsteins svenska nätverk” tillsammans med produktionsbolaget Banda för PodMe Dokumentär. 

– Han var en stor donator till Handelshögskolan i Stockholm. Handelshögskolan är den enda institution som fått pengar av Epstein före, under och efter hans fängelsestraff, säger han.

Miljardären skänkte sammanlagt motsvarande minst 1,5 miljoner kronor till Handels mellan 2001 och 2014, enligt podden. Detta har bland andra Dagens Nyheter tidigare rapporterat. Donationerna gick via en stiftelse som drivs av den svenska affärskvinnan Barbro Ehnbom.

Affärskvinnan Barbro Ehnbom.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ingen anade oråd”

De finansierade stipendiet ”Female economist of the year” som kan sökas av kvinnliga studenter på Handelshögskolan. Enligt podden, som har tre avsnitt, kom pengarna till projektet från Epstein och andra donatorer.

Barbro Ehnbom har tidigare skrivit till DN att hon aldrig träffat personligen samt att ”vid den tidpunkten var vi tacksamma för donationer. Ingen av oss anade oråd då”.

”Man kan inte garantera sina donatorers och sponsorers sexliv”, skriver hon nu till podden på PodMe Dokumentär.. 

– Amerikanska toppuniversitet som Harvard och MIT har informerat om sitt samröre med Epstein, de har skickat ut pressmeddelanden och till och med skänkt pengar till organisationer som bekämpar trafficking. Men på Handelshögskolan är det tyst, säger Max V Karlsson.

Handelshögskolans ledning säger att man fick kännedom om Epsteins inblandning först 2015 när amerikanska journalister ställde frågor.

Handelshögskolan i Stockholm fick donationer av Epstein.
Foto: SVEN LINDWALL

”Vi informerade om allt”

– När vi 2015 blev uppmärksammade på att Jeffrey Epstein låg bakom två av de stiftelser som donerat till Barbro Ehnboms fond gjorde vi efterforskningar och var transparenta med allt vi fick reda på. Vi informerade om allt vi visste både till alla internt på Handelshögskolan och till våra externa intressenter, säger Hanna Flodmark, kommunikationschef på Handelshögskolan, till Expressen.

– Vi har också svarat öppet på alla frågor vi fått om detta från medier. Eftersom dessa donationer gått till en separat verksamhet kontrollerad av Barbro Ehnbom och pengarna inte gått till Handelshögskolans verksamhet, gjorde vi då inte bedömningen att vi skulle gå ut med ett pressmeddelande, säger hon.

Hon säger att när högskolan fick reda på att Epstein var involverad ”genomfördes en administrativ separation” mellan fonden och Handelshögskolan.

Par i mer än tio år

Svenska Eva Andersson-Dubin är en nyckelperson i Jeffrey Epsteins liv. De var ett par under mer än tio år från början av 1980-talet och fortsatte att vara nära vänner också sedan hon 1993 gift sig med den amerikanske miljardären Glenn Dubin. Detta har tidigare rapporterats utförligt i svenska och internationella medier – och nu kommer podden med fler uppgifter om deras relation.

Enligt svenska tidningar på 1980-talet var de förlovade och talade i intervjuer om att gifta sig och skaffa barn, heter det i podden. Men Eva Andersson-Dubin säger via en talesperson till podden att det inte stämmer att de var förlovade.

Eva Andersson från Uddevalla korades till Fröken Sverige 1980 och arbetade sedan som modell i New York där hon lärde känna Epstein. Efter att ”en engelsk väninna sammanförde oss”, som hon säger i en svensk tidningsintervju 1985.

Svenska Eva Andersson-Dubin och Jeffrey Epstein var ett par under mer än tio år.
Foto: DAMON HIGGINS / ZUMA PRESS/IBL

Programledare i Mello

Samma år gjorde Jeffrey Epstein sitt enda kända Sverigebesök, enligt podden. Eva Andersson var då programledare i Melodifestivalens final som avgjordes i Malmö  ­– och Epstein var på plats där. 

– Han sitter på en barstol i tv-huset i Malmö 1985. Han syns i sex sekunder, ler och applåderar, säger Max V Karlsson i podden som hittat programmet i SVT:s ”Öppet arkiv”.

Eva Andersson-Dubin är i dag en känd läkare i New York. Hon och hennes man är sedan länge centralfigurer i stadens elit av affärsmän, politiker och andra celebriteter. Det har väckt uppmärksamhet att paret fortsatte att umgås med Epstein också efter hans fängelsedom och hjälpte honom att komma tillbaka till societetskretsarna.

Hon skrev 2009 ett intyg till Epsteins övervakare och bad att hon skulle få fira helgen Thanksgiving hemma hos paret Dubin eftersom hon och hennes make var ”100 procent bekväma med att Epstein vistades i närheten av deras barn”.

Vittnade för försvaret 

Eva Andersson-Dubin var förra året kallad som försvarsvittne i rättegången mot Epsteins partner Ghislaine Maxwell, som också dömts för sexbrott. Hon berättade i rätten att Epstein sågs som en medlem av familjen, särskilt av barnen.

”Familjen Dubin är förskräckt över de nya anklagelserna mot Jeffrey Epstein, som i dag inte alls liknar den person de kände tidigare. Hade de vetat om det avskyvärda och outsägliga uppförandet som beskrivs i dessa anklagelser, hade de brutit alla band för längesedan och de hade absolut inte låtit honom vara nära deras barn”, har en talesperson för familjen Dubin tidigare skrivit till Expressen. 

En teckning inifrån domstolen visar Eva Andersson-Dubin under hennes vittnesmål.
Foto: ELIZABETH WILLIAMS / AP TT NYHETSBYRÅN

Uttalandet fortsätter:

”Familjen Dubin var lojala vänner och trodde av misstag att Epstein, en person de känt i årtionden, hade rehabiliterat sig … och att han förtjänade en andra chans.”

I podden berättar svenska Sofia om sitt möte med Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell. Hon hade kommit till New York för att bli skådespelare och modell, men jobbade extra som makeupartist.

Möte på Manhattan

Det är i början av 2000-talet och Maxwell vill anlita svenskan, som då var 27 år, som makeupartist. Hon kommer till en stor lägenhet på Manhattan.

– En man med gråspräckligt hår sitter där. Han säger ”Ghislaine är sen, jag är Jeffrey”. Han är charmig, han börjar prata om massage, jag känner att något är lurt, berättar Sofia i podden. 

– Han vill visa mig ett jättebra chiropraktorgrepp för ryggen. Han pressar sin kropp mot min, han drar handen nedför min ryggrad, säger hon.

Sedan går Epstein ut och Maxwell kommer in. Hon tar av sig kläderna och sitter i bh, enligt svenskan.

– Jag förstår senare att det var en kamera i rummet, att han stod och tittade. Jag fick dubbelt betalt och gick. Vad ville de egentligen, jag hörde aldrig av dem igen, säger Sofia i podden.

Podden ”Epsteins svenska nätverk” hittas på PodMe Dokumentär från den 24 februari.

”Vi tror på Ghislaines oskuld.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.