Epsteins kontakt med svenska ambassadören

Maxwell deltog på konferens på Sveriges ambassad
Ghislaine Maxwell anklagas för att ha försett Jeffrey Epstein med unga kvinnor som han förgrep sig på.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Ghislaine Maxwell.
Foto: RICK BAJORNAS/UN PHOTO HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
FN:s havsambassadör Lisa Svensson till höger på en bild från 2012 när hon korades till en av näringslivets 125 mäktigaste kvinnor i Sverige
Foto: ANNA-LENA MATTSSON

Jeffrey Epstein uppmanade Ghislaine Maxwell att ”gå ut och hålla huvudet högt” trots all negativ publicitet kring dem båda.

I ett mejl skriver han 2015 att Sveriges havsambassadör Lisa Svensson försäkrat att ”ingen i hennes havspanel tar de här sakerna seriöst” – och att Maxwell därför fortfarande är välkommen till en internationell vattenkonferens.

”Påståendet i emailet är helt felaktigt”, skriver Lisa Svensson i sms till Expressen.

Ghislaine Maxwell har ljugit om sina kontakter med Jeffrey Epstein. Enligt dokument som släpptes på fredagen hade de bland annat mejlkontakt 2015 – trots att Maxwell inför domstol uppgett att de då inte hade pratat på tio år.

Det framgår av handlingar som brittiska Times och andra brittiska och amerikanska tidningar tagit del av.

Epstein skriver att Maxwell inte ska hänga med huvudet trots alla negativa skriverier. 

Talade med svenska ambassadören

Han uppmanar henne att ”gå på fester” och skriver att hon fortfarande är välkommen till en internationell vattenkonferens – detta med hänvisning till Lisa Svensson, Sveriges dåvarande ambassadör för havs- och vattenfrågor.

I ett mejl till Maxwell skriver Epstein om Lisa Svensson, Sveriges dåvarande ambassadör för havs- och vattenfrågor. 

”Jag talade med Lisa Svensson, den svenska havsambassadören, i går. Hon sa att ingen i hennes havspanel tar de här sakerna allvarligt och att du är (välkommen) till havsvattenkonferensen”, skriver han. 

Maxwell inbjuden till konferens

Lisa Svensson, som i dag är högsta chef och ambassadör för havsfrågor vid FN:s miljöprogram Unep, förklarar att Ghislaine Maxwell var chef för en miljöorganisation och inbjuden att tala på en havskonferens. 

Hon säger att Epsteins påstående om att hon sagt hennes havspanel inte skulle ta sakerna allvarligt är helt felaktiga.

”Påståendet i emailet är helt felaktivt. Jag tar fullständigt avstånd från allt som Epstein och Maxwell visat sig vara involverade i”, skriver Lisa Svensson i ett sms och understryker att hon ”tidigare haft kontakt med Maxwell på grund av hennes miljöengagemang”.

Hon arbetade för ren havsmiljö

Maxwell har ägnat sig åt välgörenhet och bland annat donerat pengar för att försöka rädda världshaven.

”Jag arbetar med havs- och miljöfrågor och kom i kontakt med dem i och med Maxwells roll som chef för miljöorganisationen The TerraMar Project. Hon arbetade då för en ren havsmiljö och blev inbjuden som talare på en havskonferens”, skriver Lisa Svensson.

Hon förklarar att Epstein inte gett några bidrag till havskonferensen eller till någon annan havsmiljöverksamhet hon arrangerat.

Hög FN-chef

Lisa Svensson har arbetat på UD som ambassadör för hållbart företagande och för Miljödepartementet som havs- och vattenambassadör. I dag är hon chef för havsfrågorna på FN:s miljökontor med placering i Nairobi.

De nu släppta dokumenten kommer från rättsfallet med den då 17-åriga Virginia Giuffre som anklagar Epstein för att ha tvingat henne ha sex med brittiske prins Andrew. 

I dag står Maxwell, som var god vän med Andrew, åtalad för att ha rekryterat flera unga kvinnor som Epstein utnyttjat sexuellt. Hon anklagas också själv för sexuella övergrepp. 

Försöker lugna Maxwell

I ett mejl försöker Jeffrey Epstein, då redan dömd för sexuella övergrepp på underåriga, att lugna Ghislaine Maxwell och säger att uppståndelsen inte hotar henne.

”Du har inte gjort något fel och jag uppmanar dig att börja agera på det sättet. Gå ut, håll huvudet högt, inte som en förrymd brottsling, gå på fester”, skriver Epstein i ett mejl som publiceras av Daily Mail. 


Åklagaren påstår att Maxwell deltog i övergreppen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.